KERESKEDELMI TÉVÉK – Szellemképes vétel

Aláírták a két földi sugárzású kereskedelmi televízió 10 évre szóló koncessziós szerződését. Az Országos Rádió és Televízió Testületet (ORTT) nyilvánosságra hozta döntésének indoklását, amelyben azonban nem közölte az ajánlatok pontozását. A vesztes pályázó beperelte a testületet.

Elindulhat az új tévéket működtető stábok erőltetett ütemű felállítása, miután az ORTT elnöke és a konzorciumok képviselői szignálták a szükséges szerződéseket. A TV2 néven induló Kereskedelmi I-es csatorna nyertese, az MTM-SBS konzorcium nettó 8,84, a Magyar RTL (M-RTL) Rt. pedig 8 milliárd forintot fizet a 10 éves koncesszióért. A teljes összeg áfája és az első három évre vonatkozó koncessziós díj (számításaink szerint 4,86, illetve kereken 3 milliárd forint) a jövő héten érkezik meg az ORTT számlájára; az első összeget a közszolgálati televíziók, a másodikat pedig a műsorszórás kapja.

Csütörtökön jelent meg az ORTT indoklása a döntésről, amelyből kimaradt a pontozás. Annyi kiderült azért, hogy a vesztes Első Magyar Kereskedelmi Televízió (MKTV) Rt. az öt szempontból “csupán” kettőben – a műsorszolgáltatási díj és a műszaki feltételek tekintetében – körözte le versenytársait. A műsorszerkezet és a műsorterv, az üzleti terv és az “egyéb feltételek” esetében olyannyira jobbnak ítéltetett az MTM-SBS és az M-RTL, hogy – ha hajszálnyival is, de – ők nyertek.

Az MKTV a döntés miatt bírósághoz fordult. A bíróság a felek meghallgatását e hét szerdára tervezte. Baló György televíziós újságíró az MKTV képviseletében több médiumban is úgy nyilatkozott: cáfolhatatlan bizonyítékaik vannak arra, hogy az egyik pályázat érvénytelen. Az ORTT szerintük a pályázati eljárásban és az elbírálás során is megsértette a rádiózásról és a televíziózásról szóló törvényt. Tímár János, az ORTT szabaddemokraták által delegált tagja kifejtette, hogy nem ért egyet a testület döntésével, mert szerinte az MKTV pályázatai mindkét csatorna esetében azonos minőségűek voltak versenytársaikéval, ám hangoztatta, hogy a konszenzusos döntés halasztása a kereskedelmi televíziózás beindulását beláthatatlan ideig eltolta volna.

A nyertesek mindenesetre a viharos eredményhirdetésektől függetlenül készülhetnek az indulásra. Mint megtudtuk, a külföldi tanácsadókkal megerősített MTM-SBS Róna utcai telepén négy stúdió épül, amiből kettő már elkészült. 1998-ra új filmsorozatokat – többek között dokumentumműsorokat, ismeretterjesztő- és gyermekfilmeket – vásárolnak. Az M-RTL információink szerint hátrébb tart az előkészületekkel: Krisztina körúti központjukban még nincs jele a lázas munkának, azonban hirdetéseikkel már toborozzák a csatorna leendő munkatársait.

Címkék: Hetilap: Röviden