JELENTÉS A BANK- ÉS TŐKEPIACRÓL – Nemzetközivé lesz

A pénzügyi szolgáltatásokat felügyelő szervezetek januári összevonását követően első ízben adta ki éves jelentését az Állami Pénz- és Tőkepiaci Felügyelet (ÁPTF). A bank- és tőkepiaci szektor tavalyi évét vizsgáló tanulmány megállapítja: a hitelintézetek tevékenységét a verseny erősödése, illetve a tulajdonosi szerkezet változása jellemezte.

Második korszakváltásnak nevezte az elmúlt évet ifjabb Nyers Rezső, az ÁPTF elnökhelyettese. A bankok piaci pozíciójuk megőrzését aktivitásuk növelésével, új üzletágak bevezetésével és a szolgáltatási színvonal emelésével próbálták elérni. Ennek eredményeként a kis- és középbankok reálértéken is növelték mérlegfőösszegüket; piaci részesedésük elsősorban a nagybankok rovására bővült. Ezzel együtt a nagyok túlsúlya továbbra is megmaradt: a bankrendszer teljes mérlegfőösszegének több mint kétharmada felett rendelkeztek. Folytatódott a tulajdonosi szerkezet átalakulása is; ennek során csökkent a bankok jegyzett tőkéjében az állam és más belföldi tulajdonosok részaránya.

A felügyelet tavaly öt banknak (Rabobank, Opel Bank, Deutsche Bank, Pénzintézeti Központ, Első Polgári Takarékpénztár) adott működési engedélyt, három esetben (Iparbankház, Dunabank, Első Polgári Takarékpénztár) pedig visszavonta azt.

Az ÁPTF elnökhelyettese elmondta azt is: várhatóan augusztus végén kerül a kormány elé az a javaslat, amely részben felszabadítja a hitelintézetek tőkepiaci tevékenységét. Ebben többek között részletesen szabályozzák majd, hogy milyen tőkekövetelményeknek kell a bankoknak megfelelniük a vállalati értékpapírok kereskedelmébe való bekapcsolódáshoz.

Címkék: Hetilap: Röviden