FRANCIA BÜDZSÉ – Újraosztás

A francia kormány megkezdte választási ígéreteinek valóra váltását: jelentős összegeket csoportosítottak át az idei költségvetésből szociális kiadásokra.

Munkahelyteremtésre és egyéb szociális célokra 11,1 milliárd frankot csoportosított át a Jospin-kormány az idei költségvetésből. Mintegy 2 milliárd frankot szánnak például a fiatalok munkábaállásának segítésére, 6,5 milliárd frank jut iskolakezdési támogatásra, 300 millió az iskolai étkeztetés fejlesztésére. A napokban bejelentett intézkedéseket az elemzők inkább jelképes értékűnek minősítik: a kormány ezzel jelezte, hogy be akarja tartani a választási kampány során tett ígéreteit.

A kormányzat nem a kiadások növelésével (azaz a deficit súlyosbításával), hanem a meglévő források újraosztásával teremtette meg mindehhez a fedezetet. Csökkentett például néhány, nem elég hatékonynak ítélt munkahely-teremtési támogatást, a védelmi költségvetést pedig 1,9 milliárd frankkal nyirbálta meg. Ennek viszont megvan az a veszélye, hogy ha az államháztartási hiány a vártnál nagyobb lesz, akkor a kormánynak még inkább beszűkül a manőverezési lehetősége. Az új, baloldali kabinet a hatalomra jutás után azonnal átfogó vizsgálatot kezdett a pénzügyek valós helyzetének feltárására. A kiszivárogtatások szerint a számok sokkal rosszabbak, mint az idei költségvetési tervben szereplő adatok, amelyek az év végére a GDP 3 százalékos szintjén álló deficitet prognosztizáltak.

A Le Monde című párizsi napilap szerint már Jospin elődje, Alain Juppé olyan kimutatást adott át június elején az új kormányfőnek, amely szerint az államháztartási hiány – az első félév nem várt gazdasági folyamatai, a 35 milliárd franknyi bevételelmaradás és a 13 milliárd frankos túlköltekezés miatt – 0,6 százalékponttal meghaladja majd a 3 százalékos GDP-arányt.

Címkék: Hetilap: Gazdaság