UKRAJNA BÍZIK AZ IMF-HITELBEN – Kétes költségvetés

Az ukrán államfő elfogadta Pavlo Lazarenko kormányfő lemondását. Leonyid Kucsma szerint a miniszterelnök gátolta a reformok bevezetését, és miatta késett az 1997-es költségvetés parlamenti jóváhagyása.

Kijev szinte bizonyosan megkapja a Nemzetközi Valutaalap (IMF) 2,5-3 milliárd dolláros szerkezeti reformokra fordítható hitelét – nyilatkozta a napokban Kucsma ukrán elnök, aki elfogadta a miniszterelnök lemondását.

A kölcsön folyósítását az elfogadott költségvetés hiánya tette kétségessé, amely azonban a közelmúltban – az akkor még hivatalban lévő Lazarenko betegszabadsága alatt – megtörtént.

Nyugati elemzők ugyanakkor kétségesnek tartják a büdzsé megvalósíthatóságát: a 22,8 milliárd hrivnyára tervezett bevételt túlértékeltnek vélik, a 28,4 milliárdos kiadási oldalból pedig szerintük nem jut elég a közalkalmazotti bérek kifizetésére. Kucsma elnök mindezek ellenére bizakodó.

Az ország várhatóan képes lesz az idei költségvetésben előirányzott külföldi hitelek felvételére: a büdzsé hiánya valószínűleg finanszírozható lesz az IMF és a Világbank forrásaiból, illetve a nemzetközi tőkepiacról – jelezte a Világbank egyik szakértője.

Paul Siegelbaum, a nemzetközi pénzintézet Ukrajnáért és Fehéroroszországért felelős új osztályvezetője kijevi bemutatkozó sajtóértekezletén hangsúlyozta: e cél elérésére a kormánynak meg kell felelnie a szükséges feltételeknek, és ez Kijeven múlik.

Ukrajna – amely a hivatali korrupció és az örökké változó jogszabályok miatt nem túl vonzó a külföldi befektetők szemében – csak június végén fogadta el az idei költségvetést, amely 2,4 milliárd hrivnyás (1,3 milliárd dolláros) külföldi hitelfelvételt irányoz elő. Az adóreformot érintő 9 törvényből eddig csak kettőt fogadtak el (az áfa- és nyereségadó-törvényt), a többit az év végéig vitatja meg a parlament.

Címkék: Hetilap: Gazdaság