ÖNKORMÁNYZATOK TÁMOGATÁSA – Irreálérték

Érthetetlen, hogy a Pénzügyminisztérium (PM) költségvetési előterjesztése miért csökkenti újra az önkormányzati kiadások reálértékét - jelentette ki fővárosi polgármesterek nevében Demszky Gábor főpolgármester.

Az Önkormányzati Szövetségek Tanácsának (ÖSZT) állásfoglalásával megegyező, évek óta ismétlődő panasz okát Demszky Gábor az államháztartási reform elmaradásában jelölte meg. A főpolgármester hangsúlyozta: több törvénymódosítás miatt tovább nőttek az önkormányzatok kötelező feladatai, amihez nem párosítottak többlettámogatást. Az ÖSZT 13,5 százalékos dologi, 20 százalékos működési, 42,3 százalékos felhalmozási, valamint 26,2 százalékos működési és fejlesztési célú (összesen 95,1 milliárd forintos) támogatásemelést tartana kívánatosnak. A megnövekedett feladatok finanszírozására további 23,7 milliárd forintra lenne szükség. Fontos az szja visszaosztott részének arányos növelése is. Zupkó Gábor, a XIX. kerület polgármestere hozzátette: ennek teljesülésével is csupán az egyébként cseppet sem rózsás jelenlegi állapotot lehetne fenntartani.

László Csaba, a PM helyettes államtitkára félreértésnek nevezte az önkormányzatok tiltakozást, hiszen szerinte a tervezett inflációnál magasabb lesz a támogatásnövekedés. Mindenesetre a BM 10 milliárddal már felalkudta a PM-tervet.

Címkék: Hetilap: Röviden