AZ EURÓ PÉNZÜGYI KIHATÁSAI – Sírók és nevetők

A Bundesbank nyereségét egyes számítások szerint igen kedvezőtlenül érintheti az Európai Monetáris Unió (EMU), illetve a közös pénz, az euró létrehozása. Mivel ugyanez a váltás a németekkel több ponton vitában álló franciák számára kimondottan előnyökkel jár majd, a váratlanul felbukkant probléma újabb konfliktusok forrása lehet.

Németország az EMU közvetlen következményeként bizonyos kombinációk szerint öt év alatt akár 10 milliárd dollárnyi jegybanki nyereségtől is eleshet. Veszítene még Hollandia, Spanyolország, Svédország és Ausztria, míg Nagy-Britannia és Franciaország tiszta nyereséghez jutna (lásd táblázatunkat).

A németek prognosztizált vesztesége a jelenleg – az országon belül, de elsősorban Közép- és Kelet-Európában – forgalomban levő nagy mennyiségű márkabankjegy, és a leendő Európai Jegybankban (European Central Bank, ECB) való német érdekeltség közötti különbséggel magyarázható.

A német márka az EU monetáris bázisának – azaz a forgalomban levő bankjegymennyiség és a kereskedelmi bankok jegybankban tartott forrásai együttes összegének – a becslések szerint 42 százalékát teszi ki, míg az ECB jelenlegi elődjében, az Európai Pénzügyi Intézetben (European Monetary Institute, EMI) Németország részesedése csak 22 százalékos.

A nyereséget – jegybanki szakszóval – a “seignorage” (a kamara haszna) jelenti. Minden jegybank által kibocsátott bankjegy mögött egy kamatozó értékpapír áll. Minél több bankjegyet ad ki a központi bank, annál nagyobb az ezen értékpapírokból származó nyereség: a seignorage.

A márkának a német népességhez és GDP-hez viszonyított túlzott tömege elsősorban annak tulajdonítható, hogy e pénznem Közép- és Kelet-Európában (ezen belül pedig főként Oroszországban) “kemény valutaként” használatos. Ráadásul – a hagyományosan alacsony infláció miatt – a németek a többi EU-tagország polgárainál szívesebben használják saját nemzeti valutájukat értékmegőrző eszközként.

A maastrichti szerződés értelmében a seignorage-t produkáló értékpapírokat összeadják. Mivel az egyes jegybankok mérlegei nem hasonlíthatóak össze, az EMI arányossági számítást alkalmazna. A nyereséget egy alacsony kamatláb felhasználásával havonta kiszámítanák, s ezt az összeget azután az egyes országok ECB-beli részesedésének arányában osztanák el a tagok között.

A pontos tulajdoni arányok még nem ismeretesek, miután azt az EMU-ban részt vevő országok száma határozza majd meg. Minél kevesebb ország lesz alapító tag, annál nagyobb lesz egyenként a részesedésük. De Németországnak mindenképpen kisebb rész jut, mint amekkora a részaránya a teljes monetáris bázison belül.

A Financial Times hasábjain egy német szakértő, Wolfgang München a Central Banking című negyedéves szakfolyóirat előrejelzéseire hivatkozva úgy kalkulált, hogy Németország öt év alatt 10,44 milliárd dollártól eshet el. Ez 6,77 milliárdos veszteségre csökkenne, ha – egy, a maastrichti szerződésben meghatározott képlet szerint – a vagyon újraelosztását csak öt év alatt, fokozatosan hajtanák végre. Az elhúzott ütemezésre vonatkozó döntést azonban az ECB-nek kétharmados minősített többségű határozattal kell engedélyeznie.

Az ügy – az Amszterdamban is felbukkant német-francia nézetkülönbségek fényében – konfliktust válthat ki, mivel egyértelműen Franciaország számára előnyös. A két ország már ma sem ért egyet abban, hogy a majdani ECB milyen mértékben vehet részt közvetlenül a deviza- és a pénzpiaci műveletekben, valamint hogy a bank leendő elnökét milyen mechanizmussal jelöljék ki.

A számítások szerint – az EMU-ba történő belépése esetén – éppen a bizonytalan Nagy-Britannia lenne a legnagyobb nyertes: fél évtized alatt 7,95 milliárd dollárnyi (az ötéves átmenet alkalmazása esetén pedig 5,15 milliárd dollárnyi) nyereséghez jutna.

Charles Goodhart, a London School of Economics professzora így nyilatkozott a Financial Timesnak: “Németország persze nagy vesztes lenne. Anglia viszont, ha csatlakozik az EMU-hoz, sokat nyerne. De ez nem igazán számít gazdasági szempontból. Ez könyvelési, nem gazdasági probléma.”

Goodhart szerint Németország monetáris bázisát a feketegazdaság még tovább növeli. A nagy – az 500 és az 1000 márkás – címletek miatt a német, és főként a közép- és kelet-európai feketepiaci ügyletekben a márka a legkedveltebb valuta.

A szakértők szerint megvan az esély arra, hogy az euróra való átmenet csapást mérjen a feketepiacra, ennek súlya azonban attól a mechanizmustól is függ, amellyel a nemzeti valutákat euróra váltják majd. Graham Bishop, a Salomon Brothers befektetési bank európai pénzügyekkel foglalkozó tanácsadója szerint, “ha nem adják le a pénzüket – amint az várható -, az EMU a feketegazdaságra kivetett 100 százalékos vagyonadót jelent”. (A jelenlegi tervek szerint a nemzeti valuták 2002 közepén elveszítenék törvényes fizetőeszköz-státuszukat.)

Mindez – tekintettel egyes országok feketegazdaságának méretére és befolyására – tovább fokozhatja az egységes valutával szembeni ellenérzést.

Címkék: Hetilap: Gazdaság