MEZŐBANK-PRIVATIZÁCIÓ – Ázsiója válogatja

Július elsejével írják ki a pályázatot a Mezőbank állami kézben lévő részvényeinek eladására - határozott az elmúlt héten a vagyonkezelő holding igazgatósága. A zárt, egyfordulós tenderre három külföldi befektetőt, az osztrák GiroCreditet, a Raiffeisen Unicbankot, és az amerikai Citibankot hívják meg, amelyek szeptember elsejéig adhatják be ajánlatukat a hitelintézet 83,66 százalékos részvénycsomagjára.

Dacára annak, hogy a kormány múlt heti ülésén csak július 31-ét határozta meg a Mezőbank magánosítás megkezdésének végső időpontjaként, az ÁPV Rt. már július 1-jén kiírta a pályázatot tudtuk meg Németh Gábortól, a vagyonkezelő ügyvezető igazgatójától. Az ÁPV Rt. még az idén le kívánja zárni a bank privatizációját, ezért döntöttek a tender minél előbbi kiírása mellett. Az ajánlatok elbírálásánál döntő súllyal esik majd latba a megajánlott vételár; kisebb szerepe lesz a tőkeemelés mértékének és a pályázó által benyújtott üzleti tervnek. Új elem, hogy a vagyonkezelő az elérhető száz ponton felül öt ponttal jutalmazza azt a befektetőt, amelyik a tőkeemelést ázsióval azaz a névérték felett – hajtaná végre. A Mezőbank esetében a limitárat a részvények névértékénél húzták meg, amely 2,874 milliárd forintot jelent. Az ügyvezető igazgató elmondta: a bank hitetés befektetési portfóliójában lévő esetleges kockázatokra nem vállalnak garanciát, az egyéb köztartozások (adó, tb járulék) esetében viszont – legfeljebb a vételár 50 százalékáig – 12 hónapig fennáll az állam kezességvállalása.

A három meghívott közülegyéb ként kettő (a GiroCredit és a Unicbank) már végzett előzetes vizsgálódást a Mezőbanknál, amely során betekintést kaphattak a hitelintézet fontosabb adataiba. A részletesebb átvilágításra (az úgynevezett due dilligence-re) 60 nap áll a befektetők rendelkezésére. Az ÁPV Rt. illetékese a vételárat illetően nem kívánt találgatásokba bocsátkozni, szerinte ugyanis azt nagyban befolyásolja majd a befektetők közötti verseny, illetve a hitelintézet közel 60 fiókjának piaci értéke. Azt azonban nem tartotta kizártnak, hogy a befektetők akár 150-200 százalékos árfolyamot is fizetnek a bank részvényeiért.

Címkék: Hetilap: Röviden