Lejárt határidők

HONGKONG VISSZAKERÜLT KÍNÁHOZ. A 155 éves brit uralom után Hongkong ismét Kínához tartozik. Az “egy ország-két rendszer” elvének megfelelően a kínai illetékesek jelezték: nem módosítják a hongkongi gazdasági szabályozást, a valutát pedig továbbra is az amerikai dollárhoz kötik. A brit vezetők viszont az eddigi koronagyarmat politikai és gazdasági szabadságát féltik. NINCS VESZÉLYBEN AZ EU-BŐVÍTÉS. Az [...]

HONGKONG VISSZAKERÜLT KÍNÁHOZ. A 155 éves brit uralom után Hongkong ismét Kínához tartozik. Az “egy ország-két rendszer” elvének megfelelően a kínai illetékesek jelezték: nem módosítják a hongkongi gazdasági szabályozást, a valutát pedig továbbra is az amerikai dollárhoz kötik. A brit vezetők viszont az eddigi koronagyarmat politikai és gazdasági szabadságát féltik.

NINCS VESZÉLYBEN AZ EU-BŐVÍTÉS. Az Európai Unió vezetői az amszterdami minicsúcson megnyugtatták a társult országok kormányfőit, hogy az intézményi reformok elhalasztása nem veszélyezteti az unió keleti bővítését. Továbbra is érvényben van a régi menetrend: 1998 elején megkezdődhetnek a csatlakozási tárgyalások a tagjelöltekkel.

SZABADABB KERESKEDELEMPOLITIKA. Újabb külgazdasági változások léptek életbe július elsejétől. Több mint két év után meg szűnt a vámpótlék, és Magyarország is csatlakozott a január elsején életbe léptetett páneurópai kereskedelmi övezethez. A jövő szempontjából az utóbbinak van nagyobb jelentősége: az intézkedés ösztönzi az európai együttműködést, miközben sújtja a tengerentúli beszállítókra építő hazai vállalatokat.

MEGSZŰNIK A KIRENDELTSÉGHÁLÓZAT. Az ipari és külügyi tárca hosszas vitája után a kormány rászánta magát a külföldi kereskedelmi kirendeltségek hálózatának felszámolására. Helyét részben a Külügyminisztériumba átirányított külgazdasági attaséi hálózat veszi át, részben pedig az ITD Hungary-hez kerülő kereskedelmi szolgálatok. Az illetékesek jelentős megtakarítással számolnak.

BUDAPESTEN AZ OECD-FŐNÖK. Egy évvel az ország OECDfelvétele után hazánkba látogatott Donald Johnston, a szervezet főtitkára. A vizit idejére időzítették a Magyarországról szóló negyedik országtanulmány bemutatását. Az elemzés elismerően szól a magyar gazdaságpolitika Bokros-csomag utáni eredményeiről, és úgy véli: hazánkban megteremtődtek a fenntartható növekedés feltételei (a GDP-változásról lásd a grafikont).

A POSTABANK LEHÍVJA AZ ÁLLAMI GARANCIA ELSŐ RÉSZÉT. A Postabank 5,6 milliárd forintot kíván beváltani a hitelintézet rossz követeléseire áprilisban vállalt állami garanciavállalás teljes, 12 milliárd forintos összegéből. Az Egészségbiztosítási Önkormányzat (a viszontgaranciát vállalt tulajdonosok egyike) a pénzügyi tárcától egyéves halasztást kapott a tőkerész visszafizetésére; csak kamatfizetési kötelezettségük él azonnal, ami a mindenkori jegybanki alapkamat fele, jelenleg 10,5 százalék.

EREDMÉNY A TÉVÉPÁLYÁZATON. A két kereskedelmi televízióra kiírt tendert az MTM-SBS, illetve a Magyar RTL nyerte. Az ügy vesztese a nagy részben amerikai érdekeltségű Írisz TV. A pályázatot elbíráló Országos Rádió és Televízió Testület szerint tisztán szakmai döntés született, egyes sajtóinformációk azonban a testüle- ten belüli politikai ellentétekről szóltak.

ÚJ BANKÓK. Július elsejétől új bankjegyeket bocsát ki az MNB. Az öt címletből álló sorozat első tagja, a tízezres a héten már forgalomba is került.