HOSSZ A BÉT-EN – Lázindex

Az élénkülni látszó gazdaság, a vezető tőzsdei cégek kedvező piaci kilátásai és a régió más országait jellemző pénzügyi nehézségek egyaránt a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) vonzerejét növelik a magyar piacon hagyományosan meghatározó külföldi befektetők szemében. Így aztán nem csoda, hogy a tőzsdeindex minden korábbinál magasabb tartományokba jutott.

Megfejelve az előző napok fantasztikus teljesítményét, csaknem 6800 pontos BUX-index értékkel kezdte a hetet a BÉT részvényszekciója. Ha kedden némileg vissza is estek az árfolyamok, a parkett hangulata összességében továbbra is bizakodónak tűnik. A múlt heti erőteljes, korábban soha nem látott magasságú árfolyamértékeket eredményező tőzsdehosszban legalább három tényező játszott meghatározó szerepet. Egyrészt továbbra is rendkívül kedvezőek a gazdaság egészét jellemző adatok: csökken az infláció, viszonylag jól alakul a külkereskedelmi mérleg, s ha a gazdasági növekedés mértéke egyelőre nem is tűnik látványosnak, az élénkülés jelei jól kitapinthatóak. Mindezt alátámasztja a brit IBCA által Magyarországnak adott kedvezőbb besorolás, amivel az európai minősítő intézet gyakorlatilag csatlakozott a tengerentúli társai – a Standard & Poor’s, illetve a Moody’s – által megszavazott kedvező értékeléshez.

Mindemellett egyenként is rendkívül jónak tűnnek a vezető magyar tőzsdei részvénykibocsátók gazdasági kilátásai. A Richter folytatja sikeres exportoffenzíváját a volt szovjet államok gyógyszerpiacain, ami minden korábbinál nagyobb évközi eredményadatokkal kecsegtet. Ugyancsak biztatóan alakulnak a vegyipari cégek – a BorsodChem és a TVK – piaci kilátásai, és a tőzsdei szereplők a jelek szerint a Mol jövőjének szempontjából végül is elfogadhatónak tekintik a várakozásoktól kissé elmaradó hazai gázáremelést. Általános az optimizmus a múlt héten ötezer forint feletti árfolyamot elért OTP-vel kapcsolatban is: a befektetők nyilván úgy vélik, hogy a kedvező makrogazdasági kilátások közepette a bank stabil piacvezető helyzete törvényszerűen tisztes eredményadatokhoz fog vezetni. Külön is érdemes szót ejteni a Fotexről, amely a közelmúltban a többségi tulajdonos Blackburn International, és a jelentős kisebbségi részesedéssel bíró Templeton Emerging Markets vitájának kereszttüzébe került. A korábban 150 forint alatt forgó papír árfolyama ennek ellenére a múlt hét végére 220 forintig emelkedett. Ezt egyesek szerint a Fotex magas egy részvényre jutó könyv szerinti értéke, valamint a társaságról napvilágot látott pozitív elemzések indokoltak. Szkeptikusabb értékelők ugyanakkor úgy vélik: inkább spekulációs jellegű felvásárlásokról lehet szó. A papír árfolyamának emelkedése e hét elején mindenesetre megtorpanni látszott. A Figyelő kérdésére, miszerint a jó nevű nemzetközi pénzügyi befektető vitája a Fotex magyar vezetésével nem kedvetlenítheti-e el a külföldi befektetőket, az egyik legnagyobb nemzetközi befektetési bank, a CSFB egyik munkatársa határozottan kijelentette: a régióba áramló külföldi tőke számára továbbra is Magyarország az első számú befektetési célpont. A BÉT-en jegyzett társaságok papírjainak felértékelődésével egyre több külföldi befektetési alap fordul a magyar piac felé, hiszen a “tőke tőkét vonz” elvének – és a piaci likviditás növekedésének – megfelelően csökkennek a befektetők itteni kockázatai. A Fotex körüli viták pedig ezen mit sem változtatnak.

Kár lenne tagadni ugyanakkor s ez a harmadik tényező -, hogy a magyar tőzsde rövid távon hasznot húz a cseh gazdaság nehézségeiből is. A Prága után Varsóval kapcsolatban is napvilágot látott kedvezőtlen hírek fényében pedig a BÉT egyértelműen a régió legstabilabb piacának számít.

Elemzők szerint a korábbi napok gyors árfolyam-emelkedése után szinte elkerülhetetlen némi korrekció a tőzsdén, hiszen a túlfűtött piaci kereslet előbb-utóbb eladási hullámokat vált ki. Ezzel együtt, az év végéig a piac vételi oldalának erősödése, és a meghatározó papírok árfolyamának további emelkedése várható. Mindezt a közeljövő kibocsátásai: az OTP, a Mol vagy éppen a tőzsdei bemutatkozás előtt álló Matáv papírjainak piacra kerülése kapcsán beáramló külföldi tőke, illetve a hazai intézményi befektetők tevékenységének élénkülése is segít majd. Így a BUX-index értéke egyes elemzők szerint az év végére akár a 7400 pontot is elérheti majd.

Alkuszok a pesti tozsdén. Magasan szárnyalnak az árfolyamok