LAKOSSÁGI BIZALMI INDEX – Mámoros május

Ugrásszerűen javult a lakossági bizalom indexe májusban. A 11 pontos emelkedésnek köszönhető (-45) pontos értéknél jobb eredményre utoljára három éve, a választások előtt volt példa.

Minden esetben kedvező irányba változtak májusban az index összetevő kérdéseire adott válaszok. A legnagyobb mértékben az ország jelenlegi helyzetének értékelése javult, de a saját és a gazdaság következő egy évét illetően is sokkal optimistább lett a lakosság. Jelentősen csökkent a háztartások által érzékelt pénzromlás mértéke, és a következő 12 hónapban az infláció további csökkenésére számítanak. Kedvezőbb válaszok érkeztek a munkanélküliség jövőbeli alakulását illetően is.

A település típusa szerint elemezve a válaszokat, májusban elsősorban a községekben élő háztartások indexe emelkedett, így immár ezek tekintenek a legderűlátóbban az elkövetkező egy esztendő elé. Ez érthető is, hiszen a jövőre tervezett nyugdíjemelés őket érinti a legjobban. A fővárosiak hangulata is javult, de bizakodásuk még így is elmarad a vidéki városokban élőkétől.

Jelentősen jobbak lettek a nyugdíjasok várakozásai, és az egyre növekvő reálbérek már kezdik éreztetni a hatásukat a dolgozók hangulatát reprezentáló bizalmi index alakulásában is. A munkás családtaggal rendelkező háztartások ugyancsak bizakodóbbak lettek, ám a kiugró értékeket produkáló vállalkozók és vezetők mögött továbbra is viszonylag pesszimistának számítanak.

Címkék: Hetilap: Röviden