GABONAPIACI SZABÁLYOZÁS – Iránymutatók

Megállapodtak a búza javasolt garantált és irányáráról, valamint a gabonapiac szabályozásáról a Gabona Terméktanácsban résztvevő termelők, feldolgozók és kereskedők. A 18 ezer forintos garantáltár-javaslatukról az agrárminiszternek július 15-ig kell döntenie.

Nem sok jóra számíthatnak a hazai búzatermelők az aratás kezdetekor, hiszen a 240 dolláros tonnánkénti világpiaci rekordár a bő termés hírére (Figyelő, 1997/25. szám) igencsak lelohadt. Az adriai kikötőkben jó, ha 148 dollárt ér a termény, de az ár hamarosan lejjebb – talán 125-135 dollár közelébe – is mehet. Ez azt jelenti, hogy nem 24 ezer forintot, legfeljebb 16-18 ezret adnak majd a búzáért a kereskedők. Ilyen körülmények között került sor a gabonapiac szabályozásáról rendezett múlt pénteki terméktanácsi egyeztetésre.

A gazdák szerint legalább 20 ezer forint a tonnánkénti átlagos termelési költség. Ehhez a gazdalogika szerint 20 százalék jövedelmet hozzászámítva, jövőre 24 ezer forintot kellene elérni a tonnánkénti irányárnak; azaz egy hivatalosan meghatározott “nulla kilométerkőhöz” (Csepel szabadkikötő) leszállítva 25 800 forint lenne a hivatalos irányár. A MOSZ Gabonatermelők Országos Választmányának múlt heti ülésén megfogalmazottak szerint árfigyelő szolgálatot kell felállítani. Ezt a feladatot elláthatná a szaktárca rendtartási hivatala, vagy a terméktanács felett álló újonnan létesülő szakmai közösség, a Gabonabizottság is. Ha a piaci ár jelentősen csökken, akkor az államnak be kellene avatkoznia a piaci folyamatokba. Ha pedig a piacokon az irányárnál érdemben többet adnak a terményért, akkor életbe lép a befizetési kötelezettség (lefölözés), ami a terméktanács kasszáját gazdagítja. A termelők a rendszert úgy egészítenék ki, hogy az irányár az aratás kezdetétől számított két hónap múlva a tárolási költségekkel és a kamatok figyelembevételével növekedne.

A feldolgozókat és a kereskedőket összefogó Gabonaszövetségben az irányár korrekcióját negyedéves lépcsőkben javasolják. A beavatkozást akkor tartanák időszerűnek, ha az ár annyira lecsökken, hogy már nem tartalmaz nyereséget. A felső határ az előző évben elért piaci maximum lenne. A szövetségi állásfoglalás szerint – tudtuk meg Makay György titkártól – az irányárat egy ciklusra, a most kezdődő szezonra kellene meghirdetni. A szövetség 20 ezer forintot javasol, amelyhez a fentiek alapján számítanák hozzá a pótlékokat, például a tárolási költségeket.

Előrejelzésük szerint egyébként az exportbúza telephelyi ára legfeljebb 18 ezer forint lehet tonnánként. A termelők által jövőre javasolt 25 800 forintos irányárötlet szomorú mosolyt csalt Orbán Imre, az Agrogreen vezérigazgatója arcára. Szerinte ha a gazdák versenyben akarnak maradni, növelni kellene a jelenleg 3,8-4 tonnás hektáronkénti termésátlagot legalább a nyolcvanas évek 5,6-5,8 tonnás szintjére. Az önköltséget európai szintű (6,5 tonnás) termésátlagok alapján kellene kiszámítani, s így külföldön is eladhatóvá lehetne tenni a búzát. Több felvásárló véleménye szerint a termelők által képzelt árakon ez lehetetlen. (Az idei 1,245 millió hektárnyi búza-vetésterület negyedén súlyos agrotechnikai, növényvédelmi hiányosságok tapasztalhatók.)

A borús előjelek ellenére pénteken mégis megállapodtak a termelők a kereskedők és a feldolgozók. Eszerint két szezonra (az ideire és a jövő évire) előre szeretnék meghirdettetni az irányárat. (Információink szerint az idei a 20 ezer forintot közelítené, jövőre pedig 22-23 ezer forint lenne tonnánként.) A megállapodás szerint az számítana piaci zavarnak, ha az irányárnál 10 százalékkal kevesebbre csökkenne a piaci ár. A terméktanács ekkor javaslatot tesz a beavatkozás módszerére, sorrendjére. Az irányárat hasonló mértékben meghaladó növekedésnél ugyanígy járnának el. A szabályozásról és az irányárakról a terméktanács e hét végén küldi el javaslatait a szaktárcának. Ebben a jövő évre 18 ezer forint tonnánkénti garantált árat szeretnének. Az árat a földművelésügyi miniszternek július 15-ig kell meghirdetnie.

Eközben az érintett tárcák megállapodtak (Figyelő, 1997/25. szám) a gabonapiacot érintő több újabb támogatásban. A közraktározást az agrárintervenciós alapból a jelenlegi 40 százalékos kamattámogatás mellett újabb 30 százalékkal támogatják. A búza, az árpa és a kukorica kivételével a gabonafélék külkereskedelme liberalizált lesz. A nagy takarmányfelvásárlók gabonabeszerzését a készletfinanszírozás kamattámogatásával segítik.

Címkék: Hetilap: Röviden