Juniális

INFLÁCIÓ 18 SZÁZALÉK ALATT. Májusban a fogyasztói árak 1,2 százalékkal emelkedtek, ezzel az utolsó 12 hónapra vetített infláció 17,7 százalékra mérséklődött. Az infláció alakulása és a kedvező tőkepiaci folyamatok miatt a Magyar Nemzeti Bank múlt hét végén csökkentette a kereskedelmi bankok és szakosított hitelintézetek számára meghirdetett fix futamidejű, fel nem mondható betétek (depo) kamatát. A [...]

INFLÁCIÓ 18 SZÁZALÉK ALATT. Májusban a fogyasztói árak 1,2 százalékkal emelkedtek, ezzel az utolsó 12 hónapra vetített infláció 17,7 százalékra mérséklődött. Az infláció alakulása és a kedvező tőkepiaci folyamatok miatt a Magyar Nemzeti Bank múlt hét végén csökkentette a kereskedelmi bankok és szakosított hitelintézetek számára meghirdetett fix futamidejű, fel nem mondható betétek (depo) kamatát. A hat hónapos depo kamatlába 21-ről 20,5 százalékra, a 12 hónaposé pedig 20,5 százalékról 20,25 százalékra csökkent.

FÖLDHÖZ JUTHATNAK A KÜLFÖLDIEK. Nem lehet akadálya a földszerzésnek, ha egy belföldi jogi személyiségű társaság tagjai között külföldiek is szerepelnek – mondta Nagy Frigyes földművelésügyi miniszter a parlament mezőgazdasági bizottságának ülésén. A kormány földtörvény-tervezete szerint csak olyan társaság szerezhet földtulajdont, amelyik 3-5 éve ott tevékenykedik, ahol földet kíván vásárolni, és rendelkezik a földműveléshez szükséges szakképesítéssel. További korlátozás, hogy külföldiek a társaság felszámolása esetén csak a földtulajdon ráeső részének pénzbeli ellenértékére tarthatnak igényt.

KÖLTSÉGVETÉSI IRÁNYELVEK. A bruttó hazai termék (GDP) 3-4 százalékos növekedésével, és 13,5 százalékos éves átlagos inflációval számol a következő évben a kormány. Az első olvasatban tárgyalt költségvetési irányelvek 1998-ra 309,7 milliárd forintos hiányt irányoznak elő.

BŐVÜLŐ IPARI TERMELÉS. Áprilisban 9 százalékkal bővült az ipari termelés a márciusihoz képest; az előző év azonos időszakához viszonyítva a növekedés 11,4 százalékos volt. (Lásd grafikonunkat.) Egy év alatt az összes ipari termékértékesítés 9 százalékkal emelkedett. Ezen belül az export 31,9 százalékkal nőtt, a hazai eladás viszont 1,6 százalékkal csökkent.

ALKOTMÁNYELLENES TB-RENDELKEZÉSEK. Négy pontban is az alaptörvénnyel ellentétesnek ítélte az Alkotmánybíróság az új társadalombiztosítási szabályokat. A döntések miatt a tb-nél 7-8 milliárd forintos bevételkiesésre számítanak.

EGÉSZSÉGBIZTOSÍTÁS: SARCOK ÉS HARCOK. Az egészségbiztosítási önkormányzat elnökségének kérését elutasítva a kormány megtagadta az Országos Egészségbiztosítási Pénztár (OEP) főigazgatójának, Cser Ágnesnek a felmentését. Az önkormányzat közgyűlésén a népjóléti tárca államtitkára ugyanakkor kijelentette: az önkormányzat jogellenesen vásárolt meg egy fővárosi ingatlant. Ami az elhíresült vényellenőrzési rendszert illeti, az azt vizsgáló bizottság nyilvánosságra hozott jelentése szerint a működésképtelenségért az önkormányzat elnökségének tagjai, a korábbi főigazgató és annak helyettese egyaránt felelősek. Az egészségbiztosítási alap tavalyi hiánya a zárszámadás szerint egyébként 43 milliárd volt.

ELADÓ OTP-RÉSZVÉNYEK. A kormány döntése után már csak az Országgyűlés jóváhagyása szükséges az OTP Bank további privatizációjához. A tervek szerint a jelenleg 25 százalékos állami tulajdon még az idén 10 százalékra olvadna, a 4,2 milliárd forintos névértékű részvénypakettet tőzsdén keresztül értékesítik.