Egyensúly-keresés

TÖRVÉNYTERVEZETET KÉSZÍT A VAGYONADÓRÓL a Kormányzati Ellenőrzési Iroda. A szervezet elnöke, Rubicsek Sándor a napokban megerősítette, hogy a hazai vagyonkataszter összeállításáról szóló törvényt szorgalmaz a kormány. Figyelemre méltó, hogy Akar László pénzügyi politikai államtitkár nyomban kijelentette: a Pénzügyminisztérium határozottan ellenzi a tervet. KÖLTSÉGVETÉSI VITA ALAKULT KI A KORMÁNYON BELÜL a jövő évi büdzsé tervezése során. [...]

TÖRVÉNYTERVEZETET KÉSZÍT A VAGYONADÓRÓL a Kormányzati Ellenőrzési Iroda. A szervezet elnöke, Rubicsek Sándor a napokban megerősítette, hogy a hazai vagyonkataszter összeállításáról szóló törvényt szorgalmaz a kormány. Figyelemre méltó, hogy Akar László pénzügyi politikai államtitkár nyomban kijelentette: a Pénzügyminisztérium határozottan ellenzi a tervet.

KÖLTSÉGVETÉSI VITA ALAKULT KI A KORMÁNYON BELÜL a jövő évi büdzsé tervezése során. Az 1998. évi központi költségvetés irányelveinek kialakításához készítették el kiadási igényeiket a szaktárcák, s az elmúlt hét végén eljuttatták azokat a József nádor térre. A pénzügyi tárca vezetői túlzónak, megalapozatlannak ítéltek a tervek első olvasatát. Nem hivatalos közlés szerint a minisztériumok összesített kiadásigénye négyszázmilliárd forinttal nagyobb hiányt gerjesztene 1998-ban, mint amekkorával a PM számol.

KORMÁNYVÁLSÁGGAL FENYEGET NÉMETORSZÁGBAN a költségvetés helyzete. Lapzártakor a liberálisok azzal fenyegetik a Kohl kancellár által vezetett konzervatívokat, hogy nem nyújtanak hátteret az adóemelési tervekhez, s ezzel kihúzzák a szőnyeget a kormány talpa alól.

BUDAPESTEN JAVULÓ MÉRLEGADATOKAT REGISZTRÁLT A JEGYBANK. Az MNB frissen publikált jelentése szerint a tavalyi hasonló időszakhoz képest az első negyedévben jelentősen javult a kereskedelmi és a folyó fizetési mérleg (lásd grafikonunkat).

HIBÁZTATJA AZ ÁPV RT.-T A SZOKAI-ÜGY MIATT AZ ÁSZ. A számvevők nyilvánosságra hozták jelentésüket, amelyet a privatizációval érintett belterületi ingatlanok ellenértékének az önkormányzatok számára történő megtérítéséről készítettek. Ebben egyértelműen az állami vagyonkezelő és jogelődjei rovására írják, hogy egyes közvetítők (Tocsik Márta, Vektor Rt.) vitatható munkával kiugróan magas közvetítői díjhoz juthattak. Az ÁSZ-jelentés nyomán a Legfőbb Ügyészség megerősítette, hogy az ügyben indokoltnak látja a büntetőjogi felelősségre vonás kezdeményezését.

A KÜLFÖLDI BEFEKTETŐK BIZALMÁNAK MEGTARTÁSA is a célja a héten Budapesten sorra kerülő “Befektetői csúcstalálkozónak.” A hazánkban érdekelt jelentős külföldi cégek képviselői arra kívánják felhasználni a lobby-alkalmat, hogy a befektetési kedvezmények fenntartására biztassák a magyar kormányt. Ismeretes, hogy a középtávú gazdaságpolitikai tervek átlagosan és folyó áron évi 2 milliárd dolláros működőtőke-beáramlással kalkulálnak.

A KÁRPÓTLÁSI JEGYEK KIVONÁSÁRA SZŐTT TERVEK közül az ÁPV Rt. berkeiből napvilágot látott, hogy a második félév során újabb fordulóban a regionális áramszolgáltató társaságok részvénycsomagjait kínálnák fel, kárpótlási jegyért cserébe. A hasonló csereakció fél évvel ezelőtt rendkívüli érdeklődést és keresletet váltott ki.