Nyárelői zsongás

CSEHORSZÁGBAN VALUTA- ÉS POLITIKAI VÁLSÁG alakult ki az első negyedéves makrogazdasági adatok nyilvánosságra hozatala után. A Klaus kormányfő által bejelentett megszorító csomag politikai vihart kavart, s bár a jegybank számos lépést tett a korona árfolyamának védelmében, a drasztikus leértékelés még ezzel sem látszik elkerülhetőnek. Elemzők szerint a forró tőke egy része a prágai tőzsdéről Budapestre [...]

CSEHORSZÁGBAN VALUTA- ÉS POLITIKAI VÁLSÁG alakult ki az első negyedéves makrogazdasági adatok nyilvánosságra hozatala után. A Klaus kormányfő által bejelentett megszorító csomag politikai vihart kavart, s bár a jegybank számos lépést tett a korona árfolyamának védelmében, a drasztikus leértékelés még ezzel sem látszik elkerülhetőnek. Elemzők szerint a forró tőke egy része a prágai tőzsdéről Budapestre menekül.

ÁTTÖRTE A HATEZER PONTOS ÁLOMHATÁRT A BUX, és kedden elérte a 6253 pontot (lásd grafikonunkat). Ugyanekkor lezárult a Richter-részvények jegyzése. Az idén várható még egy újabb Mol-, illetve Rába-, BorsodChem-, és TVK-pakett megjelenése. A régió legnagyobb részvénykibocsátásaként beharangozott Matáv-ügylet viszont áthúzódhat a jövő évre.

TOVÁBB CSÖKKENNEK A BANKI KAMATOK. Áprilisban sem tört meg az 1995 nyarától megfigyelhető tendencia, a kereskedelmi bankok tovább mérsékelték vállalkozói betéti- és hitelkamataikat. A vállalkozások forinthitel-igénye éven belüli és éven túli lejáratra is valamelyest alatta maradt a márciusi értéknek. Az éven belüli lejáratú konstrukciók átlagkamata a hiteleknél 22,3 százalék, a betéteknél 17,8 százalék volt áprilisban. Ez az előző hónaphoz képest a hiteleknél 0,1 százalékpontos, a betéteknél 0,4 százalékpontos csökkenést jelent.

A NYUGDÍJREFORMHOZ KAPCSOLÓDÓ TÖRVÉNYEK VITÁJA MEGKEZDŐDÖTT AZ ORSZÁGGYŰLÉSBEN. Az előterjesztés szerint az új nyugdíjrendszer hárompilléres lesz, 30 évig azonban a régi és az új rendszer egymás mellett él. A várhatóan jövőre életbe lépő új jogszabályok szerint a pályakezdők az új rendszerbe kerülnek, a 47 év alatti munkavállalók választhatnak a két rendszer közül, míg az ennél korosabbak a régi rendszer szerint mehetnek nyugdíjba.

PRINCZ GÁBORT MEGERŐSÍTETTÉK TISZTSÉGÉBEN, így további három évig ő tölti be a Postabank Rt. elnök-vezérigazgatói posztját. A bank 1996. évi adózott eredménye mindössze 5,6 millió forint lett. A bank állami támogatást is kapott: minősített követelésállományára az állam 12 milliárd forintnyi garanciát vállalt (amit a tulajdonosok egy része viszontgarantált). Tőkehelyzetének megerősítése érdekében június végén 5-10 milliárd forint értékben zártkörű részvénykibocsátásra kerül sor. Az ősszel pedig egy szakmai befektető várhatóan újabb 10 milliárd forinttal emeli a bank alaptőkéjét.

FRANCIAORSZÁGBAN BALOLDALI KORMÁNY ALAKUL, a kormányfő Lionel Jospen, a Szocialista Párt vezére. Miután a baloldal kampányában nagy szerepet kapott a maastrichti kritériumok kritikája, nem kizárt, hogy Franciaország lassítani fogja a közös pénz bevezetésének folyamatát, ami közvetve hátráltathatja az EU bővítését is.

A KÖZGAZDÁSZOK ÉS A POLITIKUSOK FELADATA LENNE ELÉRNI, hogy az emberi szolidaritás felülkerekedjen a profitérdekek féktelen hajhászásán, az ember elidegeníthetetlen jogait figyelmen kívül hagyó piaci törvényeken – jelentette ki a katolikus egyházfő Lengyelországban. Nevezetteknek kötelességük volna gondoskodni a javak igazságosabb szétosztásáról, nemzeti és nemzetközi szinten egyaránt. A pápa élesen bírálta a liberális gazdaságpolitika híveit.