PICK SZEGED – Tőkeemelés

A Pick Szeged Rt. negyedéves adózás előtti eredménye 577 millió forint volt. Ez 40,4 százalékkal haladta meg a tavalyi év azonos időszakának eredményét. Az eredménynövekedés megítélése némileg ellentétes: a társaság vezetői terven felülinek minősítették (ők 503 millió forintra számítottak), a piaci szereplők viszont inkább a várakozásaikkal összhangban lévőnek. Az árbevétel a 12,5 százalékos növekedés eredményeként [...]

A Pick Szeged Rt. negyedéves adózás előtti eredménye 577 millió forint volt. Ez 40,4 százalékkal haladta meg a tavalyi év azonos időszakának eredményét. Az eredménynövekedés megítélése némileg ellentétes: a társaság vezetői terven felülinek minősítették (ők 503 millió forintra számítottak), a piaci szereplők viszont inkább a várakozásaikkal összhangban lévőnek.

Az árbevétel a 12,5 százalékos növekedés eredményeként 6,7 milliárd forintot tett ki az első három hónapban. Ezen belül a 4 milliárd forintos belföldi értékesítés bővülése (11,6 százalék) kismértékben elmaradt az export 13,9 százalékos növekedésétől.

A reálértéken csökkenő árbevétel ellenére szépen növekvő eredmény részben annak köszönhető, hogy sikerült visszafogni az értékesítés közvetett költségeit: ezek 885 millió forintos értéke csak 2 százalékos növekedést mutat. Valószínűleg ennél meghatározóbbak a pénzügyi műveletek, amelyek a tavalyi 87 millió forintos mínusz után egyensúlyba kerültek (már csak 1 millió forint volt a veszteség).

A vállalat megítélése azért maradt továbbra is jó, mert az előrejelzések szerint a következő két évben a lakossági fogyasztás bővülése várható, s ez a nagyobb árréssel értékesíthető minőségi hústermékek felé viheti a keresletet – ezek piacán pedig a társaság vezető szerepet tölt be. Kedvező jel a reálkeresetek idei 6 százalékos, rég nem látott ütemű emelkedése, s az előző évinél erősebb húsvéti szezon is.

A hosszabb távú növekedési potenciál megalapozója lehet, hogy a hírek szerint már nagyon közel van a Pick újabb vállalatfelvásárlási akciója. Ennek célpontja egy környező országbeli cég lesz. (Magyarországon a versenytörvény miatt már nemigen lehet szó újabb akvizícióról). A bekebelezést várhatóan alaptőke-emelés követi majd.

A befektetők a fentiek miatt a kivárás taktikáját alkalmazzák a Pick-részvényekkel kapcsolatban; az idei év folyamán a papírok árfolyamára a 11 000-12 000 forintos sáv volt jellemző.