MOL-NEGYEDÉV – A várt eredmény

A múlt héten többszörös túljegyzéssel zárult forgalomba hozatal tükrében érthetően a befektetők figyelmének középpontjában állt a Mol első negyedéves tevékenységéről szóló tőzsdei gyorsjelentés. Bár különösebb meglepetéssel nem szolgált, a piac megnyugvással vette tudomásul a közzétett nyereségadatokat.

A legutóbbi idők piaci várakozásainak megfelelő, mégis kiemelkedően jó első negyedéves teljesítményről adott számot kis késéssel megjelent tőzsdei gyorsjelentésében a Mol-csoport. A társaság, elsősorban az anyavállalat üzleti eredménye növekedésének köszönhetően, a nemzetközi számviteli szabályok (IAS) szerint több mint 50 százalékkal növelte adózott eredményét, a magyar mérleg pedig még ennél is nagyobb, közel 80 százalékos javulást mutat.

A legnagyobb arányban, mint mindig, most is a kutatás-termelési ágazat járult hozzá az eredményhez: a teljes 20,7 milliárd forintos IAS szerinti üzleti eredményből 17,1 milliárd forint innen származott. Ez természetesen nem is meglepő, hiszen ebbe az üzletágba tartozik a hazai olaj- és gázkitermelés. Ez mindkettő erősen nyereséges, míg például a gázimport vesztesége a feldolgozás-kereskedelmi ágazatot terheli – ez meg is látszik az üzletcsoport mindössze 1,3 milliárdos hozzájárulásán a teljes üzleti eredményhez.

A harmadik üzletcsoportként szerepeltetett központ 2,2 milliárd forinttal járult hozzá a sikerhez. Ebbe a csoportba tartoznak a konszolidációba teljeskörűen bevont cégek, így a Nitrogénművek Rt. is, amely nem elhanyagolható 2,6 milliárd forintos üzleti eredményt adott a közösbe.

Az eredményesség mögött több tényező is meghúzódik. A tavalyi évet is kedvezően befolyásoló nemzetközi olajár-emelkedés után az idei első negyedév újra jóval magasabb olajárakat hozott a tavalyi év hasonló időszakánál. Ám a tavalyi év végéhez képest az árak már csökkentek (a mostani árak így csupán a tavalyi első negyedévinél voltak jóval magasabbak). Amennyiben a csökkenés folytatódik – s az első három hónapban ez mindvégig így volt -, az nyilvánvalóan nem javítja a társaság további eredményességét.

A magas árak a földgázpiacra is jellemzőek voltak, itt azonban még mindig meghatározó tétel a gázimport vesztesége. A gáz értékesítési ára ugyan látványosan emelkedett, de az import jelentős veszteségét a hazai termelés nyeresége sem tudja kompenzálni. A gázértékesítés egyébként, bár árbevétele a magasabb árak miatt nőtt, volumenében csökkent (tavaly, a rendkívül hideg tél miatt, kiugróan magas volt) mind a hazai termelést, mind az importot tekintve. Az importarány pedig tovább növekedett, jelenleg 64 százalék a teljes értékesítésen belül.

A társaság szinte minden területen stabilan tartotta – sőt több esetben növelte – piaci részesedését, az egyedül a motorbenzineknél és a tüzelőolajoknál csökkent valamelyest a kiskereskedelmi értékesítésen belül. A motorbenzinek értékesítése az első három hónap folyamán ennek ellenére növekedett, miközben a fűtő- és gázolajok esetében az eladott mennyiség is csökkent.

A további kilátások rövid távon az eredmény csökkenését valószínűsítik; a szezonalitás a második és harmadik negyedévben a Mol ellen dolgozik. A társaság ugyanakkor hatalmas fejlődési lehetőségek előtt áll – ebben feltehetően nagy szerepet játszik majd a nemrég 500 millió dollárról aláírt szindikált hitelszerződés, illetve a lassan a siker küszöbére érő külföldi nyersanyagkutatások.