Előszezon

JÖVŐRE 3-4 SZÁZALÉKOS NÖVEKEDÉSSEL SZÁMOL A PÉNZÜGYMINISZTÉRIUM, s a tárca vezetői szerint 2000-re akár az ötszázalékos növekedést is el lehet érni. Néhány év alatt, ha a jelenlegi gazdasági folyamatok nem torpannak meg, egyszámjegyűre lehet csökkenteni az inflációt – legalábbis így látja Akar László PM-államtitkár a gazdasági kabinet pénteki ülését követően. A testület tagjai egyetértettek abban, [...]

JÖVŐRE 3-4 SZÁZALÉKOS NÖVEKEDÉSSEL SZÁMOL A PÉNZÜGYMINISZTÉRIUM, s a tárca vezetői szerint 2000-re akár az ötszázalékos növekedést is el lehet érni. Néhány év alatt, ha a jelenlegi gazdasági folyamatok nem torpannak meg, egyszámjegyűre lehet csökkenteni az inflációt – legalábbis így látja Akar László PM-államtitkár a gazdasági kabinet pénteki ülését követően. A testület tagjai egyetértettek abban, hogy egészséges növekedés alakult ki; megfelelő a fogyasztás, az export és a beruházás aránya. A növekedés idei ütemét kormánykörökben mintegy 2,5-3 százalékosra becsülik.

FÉLMILLIÁRD DOLLÁR HIÁNY – ennyit mutatott az idei év első két hónapjának folyó fizetési mérlege: januárban és februárban a deficit 498 millió dollárra duzzadt. Ám pánikra semmi ok: az adatok kedvezőbbek a tavalyiaknál (akkor 607 millió dolláros volt a hiány), s ebben nem kis szerepet játszottak a 42 százalékkal növekvő exportbevételek. A behozatal dollárértéke csak 24 százalékkal volt nagyobb, mint a tavaly január-februári.

CSÖKKENNEK A VPOP KINNLEVŐSÉGEI. A Vám- és Pénzügyőrség folyamatosan behajtja a tartozásokat, így április végén már csak 57,3 milliárd forint kinnlevőséget tartott nyilván, ami 26 milliárd forintos apadást jelent a tavalyi év azonos időszakához képest. A teljes kinnlevőségből 20,6 milliárd forint a működő vállalkozások nettó tartozása, míg 36,7 milliárd forint “befagyott pénznek” tekinthető: ennyi a felszámolás, csődeljárás és végelszámolás alatt lévő cégek hátraléka.

7,2 SZÁZALÉKKAL NŐTTEK A REÁLKERESETEK az első negyedévben a tavalyi hasonló időszakhoz képest. Az első három hónapban az átlagkereset bruttó 50 746, a nettó 34 626 forint volt – közölte a KSH a tíz fő feletti vállalkozásoknál és a költségvetési szférában teljes munkaidőben foglalkoztatottak adatai alapján (lásd a grafikont). Mindez a személyi jövedelemadó-rendszer változásaival is magyarázható: a felső adókulcs csökkentése, a sávhatárok emelése máris érezteti hatását, s így a nettó keresetek a tavalyi első negyedévhez viszonyítva 27,4 százalékkal növekedtek, lényegesen megelőzve a bruttó bérek 25,7 százalékos emelkedését.

JÚNIUS VÉGÉIG A KÉPVISELŐK ASZTALÁRA KERÜL a jövedéki adótörvény tervezete: az új szabályozás, amely a tervek szerint jövő januártól lép életbe, alaposan megváltoztatja majd a forgalmazók és a hatóságok helyzetét. Az új szabályozás egyesítené a fogyasztási adótörvény és a jövedéki törvény legfontosabb rendelkezéseit. Fogyasztási adótörvényként ugyan átmenetileg a korábbi szabályozás is megmaradna, ám csak személygépkocsikra, kávéra, ékszerekre és aranyra vonatkozna. Az új törvény jegyében januártól az úgynevezett abc-termékek (alkohol, benzin, cigaretta) adótartama 10-11 százalékkal, tehát az infláció alatti mértékben emelkedne.

5,1 SZÁZALÉKKAL NŐTT A KISKERESKEDELMI ÉS A VENDÉGLÁTÓ-FORGALOM márciusban a szezonálisan kiigazított adatok alapján, de még így is 4 százalékkal elmarad az ágazat 1996. márciusi teljesítményétől – jelenti a KSH. Élelmiszerekből 6, gyógyszerekből és gyógyászati segédeszközökből, valamint “kultúrcikkekből” 4, vegyi árukból, villamos és híradástechnikai termékekből 7-8 százalékkal kevesebb fogyott idén márciusban, mint tavaly.