MHB-KÖZGYŰLÉS – Minőségi többség

Az elmúlt üzleti év sikeres zárása ellenére nem fizet osztalékot a Magyar Hitelbank (MHB). S mivel a biztosító és a lakossági bank alapítására fordított összegek okán a bankcsoport 1997-ben várhatóan többmilliárd forintos veszteséget könyvel majd el, ez a helyzet egy ideig nem változik.

Az MHB számára fellendülést hozott az 1996. év – jelentette ki Járai Zsigmond vezérigazgató a bank keddi közgyűlésén. A hitelintézet erősítette piaci részesedését a vállalati hitelnyújtás terén, forrásoldalon pedig tovább növekedtek az ügyfélbetétek. A belső átszervezések során körülbelül 600 fővel csökkent a bank létszáma, s ez jótékonyan hatott az elmúlt évi eredményre. Járai kiemelte a hitelportfólió minőségének javulását: az egy évvel korábbi 68 százalékról tavaly 78,4 százalékra nőtt a bank problémamentes állománya.

Az üzleti aktivitás fokozódott, új üzletágak indultak be. Tavaly írták le a korábban felfüggesztett számítástechnikai fejlesztés eddig felmerült költségeit, illetve zártak le néhány nagyobb peres ügyet. Ezek, továbbá a Risk Kft. tőkeleszállításával kapcsolatos árfolyamveszteség és az előző éveket illető adóbevallási tételek okozták a mérlegben szereplő 2,2 milliárd forintnyi rendkívüli veszteséget. Mindezek ellenére az adózás előtti eredmény a terveknek megfelelően alakult: az előző évihez képest 2,3 milliárd forinttal, 3,9 milliárd forintra emelkedett. Ez főként a kamatrés növekedésének és a hitelezési kockázat csökkenésének köszönhető.

Az eszközállományon belül 1996-ban mintegy kétszeresére nőtt a rövid lejáratú hitelek állománya. E tekintetben – mint Járai kiemelte – az MHB bizonyult a leggyorsabban növekvő hitelintézetnek Magyarországon. A banki eszközök kockázata javult. A korábbi években megképzett céltartalékokból nettó összegben 214 millió forint felszabadítása vált lehetővé.

A bank jutalékokból és díjakból származó jövedelme valamivel elmaradt az előző évitől. A forint- és a deviza-pénzforgalommal kapcsolatos nettó jutalékbevétel egy-aránt mérséklődött. Emelkedett viszont az egyéb szolgáltatásokból származó banki jövedelem. Az elmúlt év eszköz-forrás gazdálkodásának köszönhetően javult a bank forráshelyzete – az esztendő végén a források több mint felét az ügyfelek betétei adták. Az MHB tavalyi forrásbővülése döntően a lakossági ügyfeleknek köszönhető.

Mindazonáltal 1996 elsősorban abból a szempontból nevezetes az MHB számára, hogy december közepén a holland ABN Amro Bank megvásárolta a 89,2 százalékos állami részvénycsomagot. (A tulajdonos magyarországi terveiről lásd bővebben írásunkat az 54-55. oldalon.) Mint a közgyűlésen kiderült, a hollandok tartják magukat azon ígéretükhöz, hogy legkésőbb ez év végéig befizetik a 100 millió dolláros alaptőke még esedékes 70 százalékát.

Címkék: Hetilap: Röviden