KONZUMBANK-CORVINBANK FÚZIÓ – Egy kalap alatt

A Corvinbank beolvad a Konzumbankba - döntött

az elmúlt héten a Magyar Fejlesztési Bank (MFB) igazgatósága. A frigyről a fejlesztési bank május 28-án esedékes éves rendes közgyűlésén mondják ki a végső szót.

Rendkívül feszített ütemű növekedést irányoztak elő a tulajdonosok az idei évre a Konzumbanknak. A mérlegfőösszeget például – amint azt a hitelintézet nemrégiben tartott közgyűlésén elfogadták – az idén legalább 23 milliárd forinttal (50 milliárd forintra) kell növelni (Figyelő, 1997/19. szám). Ennek azonban előfeltétele volt egy legalább 1 milliárd forintos, legkésőbb a harmadik negyedévben befizetendő tőkeemelés a tulajdonosok részéről, mivel a bank csak így tarthatja biztonságosan a törvényben előírt 8 százalékos tőkemegfelelési mutatót.

Az MFB múlt heti igazgatósági ülésén mindenesetre átvágták a gordiuszi csomót: a Corvinbank beolvadásával a Konzumbank legalább 3 milliárd forintnyi friss tőkéhez, illetve új vállalkozói ügyfelekhez jut. Így az illetékesek szerint az sem kizárt, hogy a mérlegfőösszeg az idén átlépheti a bűvös 50 milliárd forintos határt is. A bank továbbfejleszti lakossági termékeit: várhatóan júliusban vezetik be a bankkártya-szolgáltatást, és a közeljövőben indul a lakossági folyószámlahitel-konstrukció is. A fő csapásirányt az MFB-csoport stratégiájához igazodva a közepes és nagyobb vállalkozásoknak nyújtott bankszámla-vezetési és hitelezési szolgáltatások adják. A közeljövőben tervezik kiterjeszteni például az elektronikus banki szolgáltatásokat a devizában bonyolított műveletekre, hitelezési oldalon pedig (Figyelő, 1997/13. szám) elsősorban a hitelhez jutás feltételein próbálnak majd könnyíteni.

Címkék: Hetilap: Röviden