EXPORTHITEL-BIZTOSÍTÁS – Kiterjesztett háló

Új biztosítási módozatokat vezet be az év során a Magyar Exporthitel Biztosító Rt. (Mehib), mely ezentúl egyes közép- és kelet-európai országokban is vállal a külföldi vevő csődje, illetve nemfizetése ellen biztosítást. Ilyen védelmet a társaság eddig csak az OECD tagállamaira és néhány más fejlett piacgazdaságú országra nyújtott.

Viszontbiztosítójával, a holland NCM-mel most módosított szerződés nyomán a Mehib immár Szlovákiában, Romániában, Horvátországban, valamint a három balti államban is vállal biztosítást a külföldi vevő csődjére – jelentette be a múlt héten Nyíri Iván, a Mehib vezérigazgatója. Szlovén, cseh és lengyel vevő esetében – ahol a fenti lehetőség ugyancsak fennáll – az is biztosítható, ha a vevő valamilyen okból nem fizet.

A viszontbiztosítói szerződés módosítása egyúttal azt is lehetővé teszi, hogy a Mehib – az eddigi ügyletenkénti 50 ezer dolláros értékhatár helyett – immár 100 ezer dolláros limitig önállóan dönthessen. Ettől a kérelmek elbírálásnak gyorsabbá válását remélik a társaságnál.

Követve az exporttendenciákat, a részvénytársaság az idén új konstrukciókkal jelentkezik. Így “látókörébe” vonja a konszignációs raktárakat, azokat az intézményeket tehát, amelyeket külföldön vegyesvállalalati formában, magyar részvétellel építenek. A biztosítás arra szolgál, hogy az ilyen raktárakról történő szállításokat “védje” a politikai kockázatokkal szemben. Ezt a lehetőséget elsősorban a keleti piacokra exportáló kis- és közepes vállalkozásoknak ajánlják majd, mihelyst azt a Pénzügyminisztérium is jóváhagyta. A biztosítást várhatóan június-július folyamán kezdik “árusítani”.

Az esetleges károk kifizetéséhez a központi költségvetés egymilliárd forinttal asszisztál 1997-ben, ami éppen a harmada a tavalyi keretnek – igaz, abból a Mehib mindösszesen 105 millió forintot volt kénytelen felhasználni.

Biztosítási költségeik 30 százalékát visszaigényelhetik az adóhatóságtól az agrártermékeket exportálók – erről a szaktárcával állapodott meg a Mehib, mely így helyet kap a mezőgazdasági és élelmiszer-ipari exporttámogatási rendszerben. A Földművelésügyi Minisztérium erre az évre 3 milliárd forintos keretet nyújt a halasztott fizetésű kivitel támogatására, amelyből a hitelfelvételt és az exporthitel-biztosítást igyekeznek az exportőrök számára olcsóbbá tenni. (Amennyiben az exportőr kölcsönért folyamodik, a hitelfelvétel kamatköltségeinek 40 százalékát térítik vissza számára.)

A Mehibnél úgy tartják, a keret javát a kölcsönök kamatköltségeinek csökkentéséhez igénylik majd, és mintegy 20 százaléknyi rész fogja a biztosítási költségek lefaragását szolgálni. E 600 millió forint felhasználása egyébként számításaik szerint azt jelentené, hogy a magyar agrárexport 60 százalékát biztosítják az idén a Mehibnél.

Címkék: Hetilap: Röviden