Vándorló ingatlanok

A visszavásárlási szerződés egyik sajátos pontja: a Budapest Lízing Rt. Pest Buda Ingatlankezelő Kft.-ben lévő 50 százalékos részesedése ezer forintért a Polgári Bank vagy annak valamelyik leányvállalatának tulajdonába került. Ez a – papíron alig kétezer forint értékű – társaság azonban a PB körüli leányvállalatok egyik “gyöngyszemét” jelenti: itt összpontosul ugyanis az Ybl Bank felszámolásából származó [...]

A visszavásárlási szerződés egyik sajátos pontja: a Budapest Lízing Rt. Pest Buda Ingatlankezelő Kft.-ben lévő 50 százalékos részesedése ezer forintért a Polgári Bank vagy annak valamelyik leányvállalatának tulajdonába került. Ez a – papíron alig kétezer forint értékű – társaság azonban a PB körüli leányvállalatok egyik “gyöngyszemét” jelenti: itt összpontosul ugyanis az Ybl Bank felszámolásából származó ingatlanok zöme, illetve a PB saját ingatlanjainak egy része is. Ezek között akad nagy területű főváros környéki belterület, legelő, saját használatú út éppúgy, mint például egy siófoki szálloda.

Ez utóbbi egyébként már a Budapest Bank privatizációs szerződésében is felbukkan. Az adásvételi megállapodás melléklete szerint a Siófoki Önkormányzat a Balaton-parti ingatlant bizonyos, nem részletezett vételi kötelezettségekkel ítélte oda a Polgári Banknak, hogy az kezelje és felújítsa. Ezután a bank lízingbe adta az ingatlant. Valószínűleg annak köszönhetően indítottak zajártalom okán kártérítési pert a Polgári Bankkal és a bérbevevővel szemben a szomszédos ingatlanok gazdái, mert utóbbi az ingatlant sörözőként működtette.

Az Ybl bankos ingatlanok sorsa azonban más esetekben is érdekes. A Polgári Banknál az alapítás során olyan megállapodást kötöttek az Ybl Bank felszámolójával, amely szerint a banküzemi eszközök mellett közel 7,6 milliárd forint névértékű Hepta-követelést is átvesznek 152 millió forint értékben, majd az ezek behajtásából származó bevételen 75-25 százalékos arányban megosztoznak. A követelések egy része mögött fedezetként különféle ingatlanok voltak lekötve, amelyekhez a PB egy közvetítő – az O. Nagy Imre érdekeltségébe tartozó Bressano Kft. – segítségével jutott hozzá, amelynek 60 millió forintot fizettek és átadták a követeléseket is. A hat ingatlanból négyet értékesítettek. A bank vezetőinek tudomása szerint ebből közel egymilliárd forintnyi bevételhez jutottak, amelyen megosztoztak a felszámolóval. A vevők – információink szerint – a Globex Holding, és a Questor Ingatlanbefektetési Alap voltak. Az el nem kelt két ingatlan (amelyek értéke egyes becslések szerint eléri a milliárdos nagyságrendet) 1995 végén – a felszámolóval közösen megállapított diszkontáron – átkerült a Pest Buda Kft. tulajdonába, és egy részértékesítéstől eltekintve ott van ma is.