KISBANKI KÖZGYŰLÉSEK – Osztatlan siker

Pozitív eredménnyel zárta az elmúlt évet a Magyar Fejlesztési Bank (MFB) többségi tulajdonában álló Corvinbank és Konzumbank. Osztalékot mégsem fizetnek, miután az adózott eredményt az általános tartalék feltöltésére fordítják. A két bank esetleges összeolvasztásáról a múlt heti közgyűléseken nem született döntés.

A Konzumbank tavaly teljesí- tette fő célját, és megteremtette a jövedelmező gazdálkodás feltételeit – összegezte az elmúlt év eredményeit Szabóné Pákozdi Éva, a hitelintézet vezérigazgatója. A bank mérlegfőösszegét 1996-ban több mint kétszeresére növelte, adózás előtti eredménye pedig megközelítette a százmillió forintot. A betétállomány egyenletes ütemben növekedett, ezen belül különösen a lakosság által elhelyezett betétek állománya gyarapodott szembetűnően: 4,9 milliárd forintról 13,4 milliárd forintra. A növekedés a vezérigazgató szerint elsődlegesen annak köszönhető, hogy a hitelintézet tavaly bővítette folyószámla-szolgáltatásait: a Családi Bankszámlához kapcsolva már lehetőség nyílik a közüzemi díjak rendszeres átutalására, illetve megkezdték a kártyaüzletág bevezetésének előkészítését. Ennek jegyében idén februárban elnyerték a Visa társult tagságát. Az MFB-csoport stratégiájához igazodva kiemelt szerepet kapott a vállalkozók, gazdasági társaságok részére végzett szolgáltatások fejlesztése, amely során megteremtették az elektronikus számlavezetés feltételeit.

Hitelezési oldalon nagy hangsúlyt kapott a kis- és középvállalkozások számára nyújtott német forrású kedvezményes hitel, amelyet az MFB közvetítésével nyújtottak. A bank tavaly több mint 1,5 milliárd forintnyi hitelre kötött szerződést, amelyből az év végéig 1,2 milliárd forintot ki is helyeztek. Az idei tervek között szerepel ugyanakkor a lakossági hitelezés felfuttatása is. Az MFB év közbeni, 1 milliárd forintos tőkeemelésének köszönhetően tavaly a bank tőkehelyzete is javult.

Nem számolhatott be viszont ilyen kedvező eredményekről a másik MFB-csoporttag, a Corvinbank: a hitelintézet elmúlt évét nagyon nehéznek minősítette Pázmándi Gyula vezérigazgató, és számok egyértelműen az üzleti aktivitás szűküléséről tanúskodnak. A bank mérlegfőösszege az egy évvel korábbi 12,5 milliárdot sem érte el. Az ügyfelekkel szembeni éven belüli lejáratú követelésállomány 2,6 milliárdról 2,3 milliárdra apadt, az éven túli viszont 2,1 milliárdról 2,6 milliárdra nőtt. A pénzintézeti tevékenység eredménye ennek ellenére romlott – az egy évvel korábbi mínusz 58,7 millióról mínusz 189,8 millióra. Az adózás előtti, illetve adózott eredmény – elsősorban a korábban lízingbe adott eszközök értékesítéséből származó bevételek miatt – így is pozitív egyenleget mutat.

A kedvezőtlen mutatókat a banknál elsősorban a gazdálkodást érintő váratlan fordulatoknak tulajdonítják: az elkülönített állami pénzalapok elvonása, a kudarcba fulladt privatizáció, illetve a kétszeri tulajdonosváltás mellett ráadásul egyre erősödő piaci versenyben kellett önerőből helytállniuk. Ez azonban csak arra volt elegendő, hogy a bank likviditását fenntartsa, és helyzetét stabilizálja. Az MFB-csoport tőkeemeléssel végrehajtott tulajdonszerzése ugyan némileg oldotta a bankot feszítő gondokat, ám a hitelintézet jövője változatlanul kétséges. A többségi tulajdonos mindenestre azt fontolgatja, hogy összeolvasztja a két bankot (Figyelő 1997/17. szám), ám erről a közgyűléseken az MFB-t képviselő Keller József vezérigazgató-helyettes csupán annyit mondott: a fejlesztési bank igazgatósága a napokban hoz majd döntést a két bank sorsáról.

Címkék: Hetilap: Röviden