AZ IMF “VÁLSÁGTARTALÉKAI” – Az új hitelezési rend éve

A Nemzetközi Valutaalap ügyvezető igazgatósága az 1997-es évtől érvényes, 48 milliárd dolláros új hitelmegállapodást kötött 25 potenciális finanszírozóval. Az "új hitelezési rendet" (New Arrangement to Borrow, NAB) a pénzügyi rendszert fenyegető válságok esetén lehet aktiválni. Az eddigi 26 milliárdos hitelmegállapodás a tízek klubjának országaival, az "általános hitelezési rend" (General Agreement to Borrow, GAB) továbbra is megmarad.

A Nemzetközi Valutaalap (IMF) végrehajtó tanácsa áldását adta egy 34 milliárd SDR, átszámítva 48 milliárd dollár nagyságú hitelmegállapodásra 25 országgal, illetve valutahatósággal. Az új forráshoz olyan pénzügyi válságok esetén lehet majd hozzányúlni, mint amilyen a mexikói volt. Az IMF azután járult hozzá az úgynevezett “új hitelezési rendhez” (NAB), hogy a potenciális finanszírozók közel kétéves tárgyalások után megállapodtak a koncepcióban. Az új forrás az IMF megerősítését szolgálja, különleges szükséghelyzetek esetére. A NAB bevezetésével a tízek klubjának országaival fennálló, eddigi rendkívüli hitelkeret, a GAB gyakorlatilag megkétszereződött.

A Valutaalap pénzügyi beavatkozási megerősítésének gondolata a két évvel ezelőtti mexikói válság után vetődött fel. A rendszert veszélyeztető válságok leküzdésére az IMF egy sor további intézkedést is tett. A gazdaságpolitikai felügyeleti (surveillance) tevékenység megszigorítása mellett ilyen például a különféle válságfinanszírozási mechanizmusok fejlesztése, valamint az úgynevezett speciális adatközlési szabvány (Special Data Dissemination Standard, SDDS) bevezetése: magas szintű, igényes irányelvek azon országok gazdasági adatainak elkészítéséhez és időbeni nyilvánosságra hozásához, melyek igénybe veszik a nemzetközi tőkepiacokat vagy erre törekszenek.

A NAB olyan hitelmegállapodás, amely nem az IMF rendes finanszírozásának ellátására, hanem kifejezetten szükséghelyzetekre szolgál. Az alap általános kvótaemelését, amelyről folyamatosan tárgyalnak, nem helyettesíti. Nem váltja fel a GAB-ot sem; az “általános hitelezési rend” a tízek klubjának országaival továbbra is megmarad.

A tízek klubja eddigi struktúrájának megtartása mindenekelőtt a kisebb országok, közöttük Svájc egyik fontos igénye volt. A NAB-ot mint második védelmi vonalat állítják a GAB mögé, hangsúlyozva: csak szükség esetén fogják aktiválni, és teljes hitelösszege nem lépheti túl a 34 milliárd SDR-t. A hitelek igénybevételének kritériumai hasonlóan szigorúak, mint a GAB esetében. A GAB 17 milliárd SDR-t tesz ki, és Szaúd-Arábia társult tagként további 1,5 milliárd SDR-t bocsát rendelkezésre.

A NAB számára megállapított új eszközök 58 százalékát a tízek klubjának 11 országa jegyzi majd. Szaúd-Arábia 280 millió SDR-rel növeli hozzájárulását, a GAB-ban részt nem vevő 13 új ország pedig összesen 5,37 milliárd SDR-t fog beadni. Az új hitelmegállapodás 1997-től kezdve öt évig lesz érvényben, akkor majd megújítható. Új finanszírozókat 85 százalékos – 2002 januárjától pedig 80 százalékos – egyetértéssel lehet felvenni a megállapodásba.

A NAB akkor lép hatályba, amikor a résztvevők már legalább 28,9 milliárd SDR-t, vagyis 41 milliárd dollárt kötelezően elvállaltak a teljes hitelösszegből. (A döntéshez sok országban parlamenti ratifikálásra van szükség.) A NAB-résztvevők egyébként évente egyszer, a Világbank és az IMF éves ülése előtt találkoznak; a csoport elnöke évente más és más lesz.

Címkék: Hetilap: Gazdaság