Hitelező védők

A hitelezők védelmére az utóbbi időben több szerveződés is létrejött. Ezek, bár némelyikük a hitelintézeti kapcsolatokat sem veti el, mégis elsősorban a vállalati adatokra, e társaságok közötti információáramlásra apellál. Jóllehet, már közel hat éve megalakult, mindeddig nem működött az Országos Hitelvédelmi Egyesület (OHE). Ez a társaság ugyan nevében azonos a közel ötven évvel ezelőtt beszüntetett [...]

A hitelezők védelmére az utóbbi időben több szerveződés is létrejött. Ezek, bár némelyikük a hitelintézeti kapcsolatokat sem veti el, mégis elsősorban a vállalati adatokra, e társaságok közötti információáramlásra apellál. Jóllehet, már közel hat éve megalakult, mindeddig nem működött az Országos Hitelvédelmi Egyesület (OHE). Ez a társaság ugyan nevében azonos a közel ötven évvel ezelőtt beszüntetett társával, annak mégsem jogutódja. Az 1991-ben mintegy tucat taggal létrejött non-profit szervezet önmaga újjáélesztésén fáradozik éppen, azt remélve, hogy középtávon több tízezres taglétszámra is szert tehet. Az egyesület tagjai a magukról közölt információk, valamint az IHB Hitel- és Befektetésminősítő Rt. révén igyekeznek a kölcsönnyújtás terén minél nagyobb biztonságot elérni. A szervezet, ha egyelőre tagjai sorában nem is, de védnökként, pártoló tagként szívesen látna maga körül bankokat, melyektől azt reméli, hogy idővel hitelnyújtásuk átfutási ideje legalábbis azzal csökken, hogy elfogadják az OHE-tagok IHB által végzett bonitásvizsgálatának eredményét.

Ugyancsak a kölcsönnyújtás biztonságát tűzte zászlajára a Creditreform Magyarország Hitelezővédelmi Szövetség, melyet idén tavasszal jegyzett be a cégbíróság. A szintúgy non-profit alapon működő szervezet a nevét a Creditreform-Interinfo Kft.-től “nyerte”, mely gazdasági jellegű, marketinginformációkat nyújt, bonitásvizsgálatot és követelésbehajtást végez a ’90-es évek eleje óta. A jelenleg 23 tagú szövetség a hasonló profilú társaságokat verbuválta egybe, ilyen módon “egymás közt” próbálva elősegíteni e szolgáltatások terjesztését. A tagdíj ellenében e társaságok ugyanakkor kedvezményesen juthatnak a Creditreform-Interinfo Kft. szolgáltatásaihoz is. A szövetség emellett gazdasági statisztikákkal és tanulmányokkal áll majd rendszerint elő, e sorozat első, a csőd- és felszámolási eljárások alakulásáról szóló darabja már megjelent.

E szerveződések mellett a hitelezővédelem terén feltűntek olyan társaságok is, melyek nem feltétlen tartanak szükségesnek külön adatbázissal rendelkező, és cégvizsgálatot végző partnert. Ilyen, pusztán a tagok egymás számára nyújtott információin alapuló társulat a 007-klub.