Aranyat ér

HÉTFŐN LEJÁRT AZ ÖSSZEFÉRHETETLENSÉG TÜRELMI IDEJE az országgyűlési képviselők számára: e nap végéig kellett leadniuk az összeférhetetlenségi törvényben előírt vagyonnyilatkozatokat. Ennek elmulasztása esetén nem gyakorolhatják tovább képviselői jogaikat, azaz nem szavazhatnak és nem vehetnek fel tiszteletdíjakat. Ugyancsak ezen határidőig kellett megszüntetniük esetleges összeférhetetlen tisztségeiket, ezután ugyanis összeférhetetlenségi eljárást lehet indítani ellenük, amely adott esetben a [...]

HÉTFŐN LEJÁRT AZ ÖSSZEFÉRHETETLENSÉG TÜRELMI IDEJE az országgyűlési képviselők számára: e nap végéig kellett leadniuk az összeférhetetlenségi törvényben előírt vagyonnyilatkozatokat. Ennek elmulasztása esetén nem gyakorolhatják tovább képviselői jogaikat, azaz nem szavazhatnak és nem vehetnek fel tiszteletdíjakat. Ugyancsak ezen határidőig kellett megszüntetniük esetleges összeférhetetlen tisztségeiket, ezután ugyanis összeférhetetlenségi eljárást lehet indítani ellenük, amely adott esetben a mandátum elvesztéséhez is vezethet. További egy hónap áll azok rendelkezésére, akikre csak az Alkotmánybíróság múlt heti határozata nyomán terjedt ki az összeférhetetlenségi törvény hatálya.

NŐTT A HAZAI BANKOK EREDMÉNYESSÉGE 1996-ban: a tavalyi évet megközelítőleg 4500 milliárd forintos mérlegfőösszeggel záró hazai bankok adózott eredménye tavalyelőtthöz képest több mint 60 százalékkal, 42 milliárdról 68 milliárd forintra emelkedett. A teljes szektor összesített átlagos tőkemegfelelési mutatója ugyanakkor 2,5 százalékponttal, 15,7 százalékra csökkent 1995-ről 1996-ra. Az összes Magyarországon működő hitelintézet saját tőkéje tavaly év végére csaknem elérte a 400 milliárd forintot – szemben az előző év 296 milliárd forintos mérlegadatával.

KÉT ANTIINFLÁCIÓS FORGATÓKÖNYV kerül három héten belül a kormány asztalára – nyilatkozta Medgyessy Péter pénzügyminiszter. A radikálisabb változat szerint az 1998-as december/decemberi infláció optimális esetben 10 százalék alatt marad, ennek azonban elengedhetetlen feltétele, hogy a kormány, a munkaadók és a munkavállalók között létrejöjjön egy 1998-ra érvényes ár-bér megállapodás. A másik verzió ennél 1-3 százalékkal magasabb inflációval számol. A pénzügyminiszter szerint az idei december/decemberi infláció 16-17 százalék körül alakul majd, pontosabb előrebecslést pedig csak a május havi infláció ismeretében lehet adni.

MÁR LÁTSZANAK A GAZDASÁGI NÖVEKEDÉS ELSŐ JELEI – szerepel a Pénzügyminisztérium első negyedévi gazdasági folyamatokat elemző kiadványában. A dokumentum szerint a költségvetés hiánya a számítások szerint alakul, a külkereskedelmi egyensúly stabil, folytatódik a kamatok csökkenése és az infláció is mérsékeltebb az előzetesen prognosztizált mértéknél. A jelentés szerint folytatódtak a tavalyi kedvező tendenciák: a PM szerint a gazdasági teljesítmény javulására utal a termelés és az export növekedése. Az ipari termelés az első két hónapban 6-7 százalékkal haladta meg az 1996 azonos időszakában mértet. Márciusban viszont a KSH adatai szerint már csökkent a termelés volumene az előző hónaphoz képest.

HATPONTOS MEGÁLLAPODÁST KÖTÖTTEK a kormány és a szakszervezetek a társadalombiztosítási önkormányzatok igazgatásáról – adta hírül több napilap. Az állítólagos megállapodás szerint a munkavállalók a munkaadókhoz hasonlóan delegálják majd képviselőiket a tb-önkormányzatokba. A parlament által most tárgyalt törvénytervezethez képest ez a megállapodás 12-12 fővel növelné az önkormányzati testületek létszámát, így 48 tagja lenne a tb-önkormányzatoknak. A megállapodás szerint megszűnne az önkormányzatok elnöksége, ehelyett kilenctagú felügyelőbizottság ellenőrizné a testületek munkáját.