LAKOSSÁGI BIZALMI INDEX – Tavaszköszöntő

Márciusban ismét 3 pontot emelkedett a bizalmi index, s (-55)-ös értéket ért el - ez nagyjából a tavaly novemberinek felel meg.

A leglátványosabb, 9 pontos javulás a vezetői háztartásoknál mutatkozott, e körben az index már (-35) ponton áll.

Az első tavaszi hónapban csaknem mindegyik kérdésre kedvezőbb választ adtak a megkérdezett háztartások, mint februárban. Az ország gazdasági helyzetére, valamint a háztartások pénzügyi helyzetére vonatkozó várakozások egyaránt javultak. Az emberek az infláció mérséklődésére és a munkanélküliek számának csökkenésére számítanak. Ezeket a várakozásokat egyrészt a statisztikákban már megjelent kedvező kép befolyásolhatta – az 1996. második félévi és különösen az utolsó negyedévi adatok a növekedés beindulásáról szóltak. Emellett a korábbinál optimistább megítélés nyilván annak is köszönhető, hogy az előrejelző cégek rendre a gazdaság növekedését, a reálkeresetek emelkedését és a fogyasztás bővülését prognosztizálják 1997-re. A háztartások ugyanakkor anyagi helyzetük romlásáról számoltak be, amit részben az okozhatott, hogy márciusban érkeztek meg az első, már felemelt díjtételeket tartalmazó energiaszámlák.

A fővárosi és vidéki háztartások várakozásai egyaránt felfelé mozdultak. Az azonos ütemben emelkedő indexek következtében a leginkább továbbra is Budapesten, a legkevésbé pedig a községekben bizakodóak a válaszadók.

A foglalkozási csoportok közül a vezetők bíznak a leginkább a válságból való kilábalásban – indexük utoljára az 1994-es választások idején volt ennyire kedvező. A vállalkozók és a munkások ennél jóval kevésbé számítanak pozitív tendenciákra.

A gazdasági aktivitás szerint képzett csoportok közül a munkanélküliek hangulata viszonylag jelentősen, s a dolgozóké is érezhetően javult, stagnált viszont a nyugdíjasok indexe, az eltartottak várakozásai pedig ismét romlottak.

Címkék: Hetilap: Röviden