BORSODCHEM – Gyengébb év az előzőnél

A tőzsdei cégek közül nem egyetlenként a BorsodChem Rt. számára sem alakult különösebben jól a tavalyi esztendő. A társaság adózás utáni eredménye csupán 95 százaléka lett az 1995-ben elért nyereségnek. Mindehhez hozzátartozik azonban, hogy az 1995-ös év rekordév volt, amelyben a BorsodChem számára szinte minden külső tényező jól alakult, míg a tavalyi időszakban ez már [...]

A tőzsdei cégek közül nem egyetlenként a BorsodChem Rt. számára sem alakult különösebben jól a tavalyi esztendő. A társaság adózás utáni eredménye csupán 95 százaléka lett az 1995-ben elért nyereségnek. Mindehhez hozzátartozik azonban, hogy az 1995-ös év rekordév volt, amelyben a BorsodChem számára szinte minden külső tényező jól alakult, míg a tavalyi időszakban ez már közel sem volt így, sőt a társaság jelentős beruházásokat is végrehajtott.

A külső hatások közül a legjelentősebb egyértelműen a PVC- és az alapanyagként felhasznált etilénárak egymással nem arányos mértékű csökkenése volt – amely csupán az év vége felé kezdett változni – jelentősen csökkentve ennek az üzletágnak a nyereségességét (pozitív dolog ugyanakkor, hogy az egy márkát alig meghaladó PVC-árak mellett több más nagy külföldi PVC-gyártó cég már veszteségessé vált, míg a BorsodChem még így is nyereséget termelt a PVC gyártásával is). A jelenlegi kilátások viszont egyértelműen javuló tendenciát mutatnak, a PVC ára már elérte az 1,25 márkát kilogrammonként, és az előrejelzések további emelkedést mutatnak.

A gyengülés elég jelentős mértékű, ha számításba vesszük azt, hogy a BorsodChem az időközben bekövetkezett alaptőke-emelés miatt az előzőnél jobb évet zárt pénzügyi szempontból (1,2 milliárd forinttal javult a pénzügyi eredmény a pénzügyi szempontból veszteséges 1995-höz képest). A PVC-üzletág okozta visszaesést a pénzügyi helyzet mellett nem tudta ellensúlyozni az a tény sem, hogy a cég másik fő terméke, az MDI a világpiacon emelkedő árakkal volt értékesíthető. A BorsodChem ráadásul az emelkedő árak mellett az eladott mennyiséget is növelni tudta tavaly ebből a termékből.

Az idei évben, bár eredménybecslésre a menedzsment hangsúlyozottan nem vállalkozik, várhatóan jobb évet zárnak majd, mint tavaly. A társaság ugyanis jelentősen bővítette kapacitását 1996 harmadik negyedévében, aminek következtében PVC-gyártását 210 ezerről 250 ezer tonnára, MDI-kapacitását pedig 25 ezerről 33 ezer tonnára növelte.

Az idei újítások közül egy, hatásában csak a következő évben jelentkező vegyes vállalat alapítása emelhető ki. A társaság a Krems Chemie AG-vel, Ausztria legnagyobb magánkézben levő vegyipari vállalatával közösen formalinüzemet hoz létre, amelynek végtermékét jelentős részben maga a Krems Chemie veszi majd át. A kilátások tehát biztatók, így nagy esély van arra, hogy az idei évben már jelentős eredménynövekedést érhet el a társaság, ami legalábbis a lehetőség szintjén azonban feltehetően már jó ideje beépült a 6 ezer forint feletti árakba.