HITELMINŐSÍTŐI RING – Két dudás

Megkezdte működését az első magyarországi hitelminősítő társaság, az IHB Hitel- és Befektetésminősítő Rt., mely értékpapírok mellett cégek besorolására is vállalkozik. Eközben vállalati és önkormányzati kötvények minősítésére egy újabb társaság készülődik.

A hivatalosan most debütáló IHB vállalkozás minősítő tevékenységét már tavaly is gyakorolta. Egyedi felkérésre – mint Bódy Sándortól, a vállalkozás vezérigazgatójától megtudtuk – eddig hat élelmiszer-ipari és két kereskedelmi társaságot minősítettek. Újabb megrendeléseik főként ágazati vizsgálatokra szólnak, de kaptak már megbízást a tőzsdétől is. Emellett a cég a jövőben mikronómiai elemzéseket, prognózisokat készít majd, valamint információ-auditálással és kereskedelemmel is foglalkozik. Minősítéseiknél a nemzetközileg elfogadott betűjeleket használják, a besorolásban ugyanakkor jelölik, hogy azt az IHB adta.

A megalakulás előzményeiről Bódy Sándor elmondta: egy, a kormány által felkért tanácsadó az intézmény hitelességét és függetlenségét illetően az alaptőke mértékére, az egyes tulajdonosok részesedési arányára, a minősítés módszertanára, valamint a szakértők felkészültségére nyújtott tavaly iránymutatást. Ezek közül az IHB a maga 30 millió forintos alaptőkéjével, és összesen két tulajdonosával – a Bankconsulttal és a Masped Finance-szel – az első két feltételnek nem felel meg. A követelményeknek idén 50-90 millió forintos tőkeemeléssel igyekeznek majd eleget tenni, mégpedig oly módon, hogy az egyes részvényesek tulajdonhányada a 15 százalékot ne haladja meg. Az Állami Pénz- és Tőkepiaci Felügyeletet az IHB mindenesetre már felkérte, bírálja el, hogy a cég autentikus minősítő-e.

A vezérigazgató a Figyelőnek elmondta, hogy az említett, kormány által felkért tanácsadó az Egyesült Államok Nemzetközi Fejlesztési Ügynöksége, a USAID volt. Az ügy pikantériája, hogy a szóban forgó ügynökség maga is éppen hitelminősítő társaság felállításán fáradozik (Figyelő, 1997/3. szám). Bódy Sándor véleménye szerint azonban a magyar piac aligha bír el több minősítő társaságot, így – mint mondta – a tárgyalások eredményeként végül valószínűleg csak egy ilyen intézmény lesz.

A potenciális konkurenciának azonban nem feltétlenül ez a véleménye. Amint azt lapunk Okolicsányi Károlytól, a USAID illetékes munkatársától megtudta, az amerikai illetőségű szervezet a saját hitelminősítő társaság alapításának szándékáról az IHB piacra lépésével sem tett le. Az ügynökségnél egy effajta magyarországi vállalkozás beindításának segítésére továbbra is 1,2 milliárd forintot szánnak. A társaság szervezésével megbízott First Washington Associates a tavalyi piaci felmérés és a Magyar Bankszövetséggel októberben megkötött együttműködési megállapodás után ez év elején az üzleti terv megalkotásába és – reményei szerint – félszáz befektető toborzásába kezdett. A cél az, hogy félmillió dolláros alaptőkével, s öt elemzővel nyáron megalakuljon a cég, amely legkésőbb ősz elején meg is kezdheti működését.

Tárgyalást az IHB-val ugyan valóban folytattak – hangsúlyozta a USAID munkatársa -, ennek tárgya azonban a potenciális együttműködés volt, megállapodás pedig korántsem született. Az IHB szervezte május eleji konferencián a cég kiemelt szakértőiből álló úgynevezett rating bizottságának tagjai mellett mindazonáltal a First Washington Associates Budapestre delegált állandó tanácsadója is előad. Okolicsányi Károly egyúttal beszámolt arról, hogy legutóbb például a Világbank-csoportba tartozó Nemzetközi Pénzügyi Társaság (IFC) adott pozitív visszajelzést megkeresésükre.

Címkék: Hetilap: Röviden