GAZDASÁGI PEREK – Az ügytenger hajótöröttjei

Az igazságszolgáltatás jelenlegi rendszere rászolgált az átfogó bírósági reformra - legalábbis erről tanúskodnak az 1996-os adatok, amelyek a gazdasági pereknél azt mutatják: a bíróságok az érkező ügyekkel már-már lépést tartanak, de a restanciák ledolgozása meghaladja erejüket.

A gazdasági perek nagyobbik része a budapesti bíróságokra hárul, mint ahogyan az utóbbi három év hátralékát is itt gyűjtötte be a hazai bírói kar. A fővárosi helyi bíróságok jelenlegi állapotukban 6500-7000 gazdasági pernél többet nem tudnak lezárni évente, miközben ennél rendszeresen több kereset érkezik hozzájuk. Az Igazságügyi Minisztérium legfrissebb összesítései szerint a vidéki helyi bíróságokon összességében tavaly már javult a helyzet, némileg csökkent az ügyhátralék, és a számok arra utalnak, hogy ezeknél lassan saját erőből is konszolidálódhat a helyzet. A bíróságok előtt görgetett hólabda összetétele is azt mutatja: főként a fővárosban jellemző, hogy az év végi hátralék túlnyomó részét a több mint hat hónapja folyó perek teszik ki, míg a vidéki testületeknél kiegyensúlyozottabb az arány, kevesebb a régi ügy.

A helyi bíróságokról fellebbezéssel továbbjutó gazdasági perekben markáns emelkedés figyelhető meg, hiszen ezek száma és hátraléka is évről évre nő, bár számuk nem mérhető az előzőekéhez. Egyértelműen és tendenciaszerűen javul viszont a helyzet az első fokon, a megyei bíróságok előtt folyó gazdasági perekben. Az ügyhátralék folyamatosan csökken, és ha a tendencia folytatódik, akkor a nem túl távoli jövőben reális időtartamúra zsugorodhat egy-egy eljárás.

Tavaly a gazdasági életet leginkább érintő bírósági eljárások közül tovább folytatódott a csődeljárások számának csökkenése: az 1994-es 189-cel szemben tavaly már csak 80 ilyen ügy indult. Az előző évek hullámának lecsendesülése meglátszik a lezárt eljárásokban is, hiszen míg 1994-ben félezernyi ért véget, addig tavaly már csak 90 ügyet zártak le. A felszámolások ellenben egyre szaporodnak: két év alatt 5700-ról 7400-ra emelkedett a számuk. Ezzel a bíróságok és a felszámolók nem képesek lépést tartani, annak ellenére sem, hogy a korábbiaknál több ügyet tudnak lezárni évente.

Ahol pedig már semmi sem segít, ott marad a végrehajtás. E tárgykörben tavaly több mint 300 ezer ügy érkezett az ezzel foglalkozó irodákhoz, amelyek képesek voltak ugyan tartani az iramot, a korábbi évekből görgetett hátralékot azonban itt is nehéz lesz ledolgozni.

Kérdés, a bíróságok leterheltségén hogyan javíthatnak majd az ítélőtáblák. Annyi mindenesetre bizonyosnak látszik, hogy – különösen Budapesten – a bírók számának növelése nélkül hiába minden zsonglőrmutatvány, átszervezés, az aktahegyek maguk alá temetik a bíróságokat.

Címkék: Hetilap: Röviden