ÁRAMSZOLGÁLTATÓK – Megbicsaklott árfolyamok

Az elmúlt hetekben szemlátomást véget ért az áramszolgáltató társaságok részvényeinek összesen 50-80 százalékos árfolyam-emelkedést eredményező hegymenete. A piaci szereplőket most leginkább az foglalkoztatja, hogy a három sztárgyanús társaság: a Démász, az Édász és az Elmű részvényei bebetonozódnak-e a mostani árszinten, vagy a megtorpanás csupán átmeneti lesz.

Tovatűnőben van a vételi oldal korábbi túlsúlya a befektetők körében rövid idő alatt népszerűvé vált áramszolgáltatói részvények piacán. A vevők visszahúzódása és az eddig igencsak tartózkodó eladók hirtelen megnövekedett aktivitása az árfolyamokat sem hagyta érintetlenül. Az Észak-magyarországi Áramszolgáltató Rt. (Émász) 70 százalékos magasságokba szárnyaló részvényének piacán például az addig minden tételt becsületesen felszívó egyetlen komoly vevő váratlan kilépése után nyomban megkezdődött az árfolyamok lassú, de biztos lemorzsolódása. Komolyabb tételt ma már nem könnyű eladni, de a néhány milliós paketteket sem lehet 63-66 százalék fölött értékesíteni. Ráadásul az Émász-árfolyam rövid távú kilátásai sem túl rózsásak, hiszen a papír, ellentétben például a Dél-dunántúli Áramszolgáltató (Démász) Rt. részvényével, egyelőre nem a portfólió-befektetők kedvence. Ebben leginkább a társaság vesztesége lehet a ludas: az 1996. esztendőt az Émász a gyorsjelentés szerint 3,6 milliárd forintos mínusszal zárta.

A pénzügyi befektetők által leginkább favorizált Démász szintén elindult lefelé a lejtőn, itt azonban a papírra nem csak eladó, de vevő is akad. Érdekesség, hogy míg a többi társaság részvényeit inkább szakmai indíttatású befektetők vásárolják, itt a pénzügyi befektetők uralják a piacot. A Démászért a csúcson a névérték 72-74 százalékát adták a vásárlók, most a vevői és az eladói frontok 63-66 százalék között húzódnak. Az árkorrekcióban minden bizonnyal szerepet játszott, hogy 70 százalék környékén több nagyobb önkormányzati tétel megmozdult, s ezzel a piac telítődött. A 60 százalék viszont már komoly ellenállási pontnak ígérkezik, elsősorban az alacsonyabb árszinten várhatóan belépő kereslet hatására. A befektetők vélhetően nem felejtik el, hogy a hat áramszolgáltató közül tavaly a Démász teljesített a legjobban. A gyorsjelentés tanúsága szerint az elmúlt esztendőt egyedüliként nem veszteséggel, hanem nullszaldó körüli eredménnyel zárta, az idei évre pedig az elemzők már több milliárd forintos nyereséget várnak a cégtől.

A közelmúlt favoritja, a Budapesti Elektromos Művek Rt. (Elmű) látványosan háttérbe szorította a többi áramszolgáltató társaságot. A társaság papírjai egészen a legutóbbi időkig emelkedő árszinten cseréltek gazdát, nem utolsósorban egy agresszívan és nagy tételben vásárló külföldi befektetőnek, valamint a hosszból kimaradni nem akaró hazai spekulánsoknak köszönhetően. A hét elején a piac a névérték 88-91 százaléka között állt be, ezen az árszinten azonban már érezhetően megjelentek az eladók is. Ráadásul a kínálati oldal a következő hetekben könnyen túlsúlyba kerülhet. A piacon ugyanis hamarosan megjelennek a kárpótlási jegy-részvény csere olcsóbb Elmű-papírjai. A végleges allokáció szerint a sima jeggyel jegyző befektetők névértéken mintegy 2 milliárd forintnyi Elmű-részvényt vehetnek fel, amiből a szakértők becslése szerint legalább 1 milliárd hamarosan a piacon kereshet új tulajdonost. A kárpótlásijegy-csere során kibocsátott közel ötmilliárd forintnyi részvénycsomag tehát, a papírjaikat fokozatosan értékesítő önkormányzatokkal megerősítve, egy ideig a kínálati oldalt garantálja, ugyanakkor kérdéses, hogy ebből a keresleti oldal milyen mennyiséget tud rövid távon felszívni. Valószínűnek tűnik, hogy az elkövetkező hetekben az Elmű árfolyama is inkább enyhe csökkenésnek indul, különösen akkor, ha néhány több százmilliós, esetleg egymilliárd forint feletti részvénycsomagon is túladnak. A 80 százalékos Elmű-árfolyam azonban az addicionális kereslet miatt az alsó korlátnak tűnik.

A 80-82 százalékos csúcsár után az Észak-Dunántúli Áramszolgáltató Rt. (Édász) részvényeinek árfolyama is lemorzsolódásnak indult. A piacon a második legmagasabb áron forgó Édász-papírokért a vevők a hét elején már csak 74-75 százalékos árat fizettek. A legkiegyensúlyozottabbnak egyébként az Édász piaca tűnik: mindig vannak vevők és eladók, ez a piac mentes a nagyobb kilengésektől. A társaság részvényeinek árát a jövőben kedvezően befolyásolhatja a nyugati elektromos rendszer kapuját jelentő stratégiai fekvés és a pénzügyi befektetők szemszögéből ideális, osztott tulajdonosi struktúra. Az Édász részvényesei között ugyanis három meghatározó szakmai befektetőt is találni, akik előbb-utóbb nyilvánvalóan növelni szeretnék részesedésüket.

Hosszabb távon a szakértők három áramszolgáltató társaság: az Édász, a Démász és az Elmű esetében mindenképpen optimisták. E cégek az idén várhatóan már komoly nyereséget érnek el, és egyre inkább kedvelt célpontjaivá válhatnak a nyugati befektetési alapoknak. Egy az ÁPV Rt. által érezhetően támogatott tőzsdei bevezetés látványosan átértékelheti e papírok piaci árfolyamát. A túlzott nyilvánosságtól esetleg ódzkodó szakmai tulajdonosokat pedig a nyilvános társaságokra vonatkozó tőzsdekényszer terelheti a Budapesti Értéktőzsde felé.