Kuncog a krajcár

HÁROM NAPIG TARTÓ PÁNIKSZERŰ ÜGYFÉLROHAM után hétfőre lecsengett a Postabank-hisztéria: a bank vezetőinek nyilatkozata szerint hétfő délutánra helyreállt a normális ügyletmenet. Hétfőn reggel a Pénzügyminisztériumban összegyűlt bankvezetők szolidaritásukról biztosították a Postabankot, s kinyilvánították, hogy a kialakult helyzetet nem használják fel piacszerzésre. A Postabank vezetői ugyanakkor feljelentést tettek ismeretlen tettesek ellen, akiket rémhírterjesztéssel vádolnak. NŐTTEK A [...]

HÁROM NAPIG TARTÓ PÁNIKSZERŰ ÜGYFÉLROHAM után hétfőre lecsengett a Postabank-hisztéria: a bank vezetőinek nyilatkozata szerint hétfő délutánra helyreállt a normális ügyletmenet. Hétfőn reggel a Pénzügyminisztériumban összegyűlt bankvezetők szolidaritásukról biztosították a Postabankot, s kinyilvánították, hogy a kialakult helyzetet nem használják fel piacszerzésre. A Postabank vezetői ugyanakkor feljelentést tettek ismeretlen tettesek ellen, akiket rémhírterjesztéssel vádolnak.

NŐTTEK A LAKOSSÁGI MEGTAKARÍTÁSOK: a Magyar Nemzeti Bank adatai szerint Magyarországon tavaly csaknem 25 százalékkal nőtt a lakossági megtakarítások állománya (lásd grafikonunkat). Az 543,4 milliárd forintos növekményből 332 milliárd a bankoknál landolt: 213 milliárd volt a forintbetét-állomány, 82,5 milliárd a banki értékpapírok és 36,4 milliárd forint a devizabetétek növekedésének értéke.

MEGKEZDŐDÖTT A HÁGAI PER, amely arra hivatott, hogy lezárja a Magyarország és Szlovákiai között évek óta húzódó vitát. Szénási György, a magyar küldöttség vezetője szerint azt várják a bíróságtól, hogy döntésével állapítsa meg a Duna elterelésének jogellenességét, és Magyarországot juttassa vissza az elterelés előtti pozícióba. Ugyanő tényként említette, hogy Szlovákia a Duna elterelésével megsértette Magyarország szuverenitását.

FELJELENTÉST TESZ AZ OEP FŐIGAZGATÓJA meg nem nevezett OEP-alkalmazottak ellen. Cser Ágnes, az Országos Egészségpénztár vezetője annak nyomán tette meg ezt a lépést, hogy kiderült: az OEP 250 millió forintot fizetett ki a Hi-Care Kft.-nek a mindmáig nem működő Országos Vényellenőrzési Rendszer kivitelezőjének. Mi több, 1996 tavaszán újabb 15 millió forintot utaltak át a nem létező rendszer karbantartásáért.

ÚJABB DEMONSTRÁCIÓKRA KÉRTEK ENGEDÉLYT a múlt heti tiltakozó akciók szervezői, miután a pénzügyminiszter elhárította az egyik frissen létrejött agrár-érdekképviseleti szervezet keddre szóló meghívását, mondván: nincs ideje minden szervezettel külön egyeztetni. A parlamentben Horn Gyula azt is kifogásolta, hogy a demonstráció szervezői folyamatosan bővítették igényeiket. A gazdakörök érdekképviselete március 10-étől az ország összes megyéjére kiterjedő tiltakozó akciót szervez, amelyben mind a 830 gazdakör részt venne.

MÓDOSÍTOTTA ÁLLÁSPONTJÁT A KORMÁNY a nyugdíjreform ügyében: Kökény miniszterrel szemben, aki néhány hete még fix pontként említette a tőkefedezeti pillérbe kerülő egyharmados (a bruttó bér 10 százaléka) járulékhányad mértékét, Medgyessy Péter pénzügyminiszter a szombati ÉT-egyeztetés nyomán úgy nyilatkozott: indulásként csupán 6 százalék (a járulékhányad egyötöde) kerülne a tőkefedezeti pillérbe, majd ez két év alatt 8 százalékra nőne. További két százalék befizetésére önkéntes alapon nyílna lehetőség, amit az állam adókedvezményekkel támogatna.

VÁRHATÓAN 12-14 MILLIÁRD DOLLÁRNYI MŰKÖDŐTŐKE áramlik az idén a közép- és kelet-európai, továbbá a FÁK-országokba – jósolja a bécsi székhelyű Összehasonlító Tanulmányok Intézete (WIIW). Tavaly Lengyelország vonzotta a legtöbb külföldi beruházást, az összesítésben azonban továbbra is Magyarország áll az élen.