TÁMOGATÁS, BARTER, HITEL – Traktorverseny

Az idén további élénkülésre számítanak a mezőgéppiacon a legnagyobb forgalmazók. A nagy mezőgazdasági termelési rendszerek adatai szerint a piac már 1995-ben érezhetően élénkült, tavaly pedig annyi gépet adtak el, mint a sikeres nyolcvanas évek végén. A legtöbben azonban nem készpénzre, hanem hitelre vásárolnak.

Az előző évinél sokkal többet, mintegy 4,5 milliárd forint értékű nagy gépet: több mint kétszázharminc traktort és kombájnt értékesített tavaly a nádudvari KITE Rt. Búvár Géza vezérigazgató szerint áttörést hozott a 25 százalékos állami támogatás, s a trend várhatóan az idén sem változik. Becslése szerint a két nagy forgalmazó termelési rendszer, az IKR és a KITE több mint négyszáz nagy gépet ad majd el.

Tavaly az ügyfelek négyötöde bankhitelre, részletre vásárolt. A konstrukciók mintegy 50-55 százalék hitelt kínálnak az ügyfélnek, aki mögött a részvénytársaság áll kezesként, viszontbiztosításként pedig vagy egy biztosítótársaság vagy egy bank.

Jó megoldás, hogy a termelő (cég) terményértékesítési szerződést köt a kezességet vállaló részvénytársasággal. (A fedezet tehát nem ingatlan, hanem termény és a gép.) Ezzel elkerülhető, hogy a termőföldet mint nehézkes fedezetet bevonják.

Búvár Géza szerint a géppiac az elmúlt években polarizálódott. Nagy a kereslet a korszerű, drága gépek iránt, de kialakult az olcsó gépek vevőköre is. Utóbbiak számára szinte csak az ár a meghatározó. (Egy középkategóriába tartozó, 170 lóerős, márkás traktor ára jelenleg 15-16 millió forint. A nagyobb, legalább 200 lóerősért már 18-22 milliót kell fizetni. A közép- és nagykategóriájú kombájnok ára 17-22 millió forint.)

A vevők elsősorban az alapgépeket, a mezőgazdasági vontatókat és a kombájnokat keresik; munkagépeket, kiegészítő eszközöket valószínűleg forráshiány miatt nem vásárolnak. (Korábban az eladott gépek egyharmada volt erőgép, egyharmada kombájn és ugyanennyi a munkagép, művelőeszköz.) Tehát a korszerűbb alapgépekhez a régi, gyakran elavult szerszámokat használják, ami erősen ronthatja a hatékonyságot.

A gazdasági váltástól, a magánosítástól a kereskedők a farmergazdaságok tömeges megjelenését, s ezzel a kisebb gépek divatját várták. A szakember szerint azonban a magángazdaságok elterjedésével sem változott alapvetően a kereslet. A partnerek többsége továbbra is a 150 lóerős vagy ennél is nagyobb alapgépet keresi.

A géppiac jövője a mezőgazdaságtól függ. Ha az agrárágazat fellendül, a vevők még jobb kiszolgálásra, nagyobb árversenyre számíthatnak. A nagy márkáknak megéri majd, hogy áldozzanak a közvetlen magyarországi jelenlétre.