LAKOSSÁGI BIZALMI INDEX – Az árak árnyékában

A bizalmi index 1997 januárjában 1 ponttal csökkent. Az így kialakult (-61) pontos érték az átlagos szintnek felel meg, a lakosság tehát nem számít arra, hogy a következő hónapokban a háztartások helyzete érdemben változna.

A kérdések legtöbbjére janu- árban kissé pesszimistább válaszok érkeztek, mint az elmúlt év decemberében. A megkérdezettek az inflációt illetően mutatkoztak a legborúlátóbbnak. (1996 első hónapjában a mostaninál nagyobb mértékű áremelkedések kevésbé befolyásolták a háztartások véleményét az inflációval kapcsolatban – akkor a késleltetett hatásoknak jutott nagyobb szerep.) Az ország gazdasági helyzetének tavalyi alakulását ugyanakkor az eddigieknél is kedvezőbbnek ítélték.

Feltűnő, hogy a munkások indexének értéke emelkedett, miközben a vállalkozók és a vezetők pesszimistábbak lettek. Ehhez hasonlóan a fővárosban (ahol magasabbak a jövedelmek) romlottak a várakozások, vidéken viszont (ahol szegényebb a lakosság) optimistábbak lettek a válaszadók. A dolgozók és a nyugdíjasok indexe javult – ez valószínűleg a 13. havi fizetéseknek, illetve a januári nyugdíjemelésnek köszönhető.

Címkék: Hetilap: Röviden