Pénzpiac

A több mint egy hete tartó várakozásoknak megfelelően a jegybank hétfőn csökkentette a repokamatokat. Az utóbbi hetekben felgyorsult ütemű hozameséshez igazodva – a korábbi gyakorlattól némiképp eltérően – fél százalékponttal mérséklődtek az állampapírok határidős adásvételénél irányadó kamatlábak. A január 24-i negyed százalékos repokamat-csökkentés óta töretlen ütemben mérséklődtek a hosszabb lejáratú állampapír-piaci hozamok. Az azóta eltelt [...]

A több mint egy hete tartó várakozásoknak megfelelően a jegybank hétfőn csökkentette a repokamatokat. Az utóbbi hetekben felgyorsult ütemű hozameséshez igazodva – a korábbi gyakorlattól némiképp eltérően – fél százalékponttal mérséklődtek az állampapírok határidős adásvételénél irányadó kamatlábak.

A január 24-i negyed százalékos repokamat-csökkentés óta töretlen ütemben mérséklődtek a hosszabb lejáratú állampapír-piaci hozamok. Az azóta eltelt több mint három hét alatt éppen a repokamatok érintetlenül hagyása gátolta meg, hogy a rövidebb futamidejű papírok is csatlakozzanak az általános trendhez, így a hozamgörbe erősödő negatív meredekségét látva a piaci szereplők egyre nagyobb hányadában fogalmazódott meg ismét a repokamat-csökkentés esedékessége. Miután a jegybank, a várakozásokkal ellentétben, nem február 9-e környékén szánta rá magát e lépésre, a bankközi piac résztvevői a korábban megszokott negyed százalékpont helyett már fél százalékpontra taksálták a csökkentés mértékét.

A tartalékolási periódus múlt pénteki zárásakor ismét feszülten figyelték az érdekeltek a hírügynökségek monitorjait, ám a várt kamatcsökkentés még mindig késett. Az új tartalékolási periódus első munkanapján aztán a jegybank illetékesei bejelentették, hogy az összes futamidejű aktív és passzív repokamatot azonnali hatállyal, fél százalékponttal mérséklik. Ez alól csak az egynapos passzív repokamat volt a kivétel, ami továbbra is 17,5 százalék.

Miután a bankközi piaci szereplőinek többségét nem érte váratlanul a monetáris politika őreinek döntése, még az előző héten tetemes összegeket helyeztek el a jegybanknál passzív repóba, mondván: a csökkentés után a bankközi piacról majd alacsonyabb kamatok mellett pótolják az időközben szükségessé váló forrásokat. Az azonos gondolatmenetet azonos tett követte, s a bankok többségének tartalékai kiürültek. Így kedden 22 százalékig szöktek fel az egynapos bankközi hitelek kamatai, és az O/N-kamatok szárnyalásának tartóssága csupán attól függ, hogy a többség egy hónapra vagy csak egy hétre kötötte le pénzeszközeit az MNB-nél.

A repokamatok csökkentése ellenére a hét elején lényegében változatlan hozamszintek mellett folyt a kereskedés az állampapírok piacán, hiszen a befektetők többsége már a múlt héten beépítette áraiba a jegybanki kamatmérséklés várható hatását. Ez határozta meg a múlt heti kötvényaukciót is, ahol a hároméves futamidejű, fix kamatozású 2000/D hozama a 38 milliárd forintnyi kereslet hatására jóval 18 százalék alá esett. A 104 százalékos nettó árfolyamhoz közelítve viszont egyre kevésbé tűnik vonzónak az inflációt követő kamatozású 2003/F, főként annak tudatában, hogy a Pannon GSM hasonló konstrukciójú és feltehetőleg kezdetben még kedvezőbb árfolyamú papírokkal árasztja el ezen a héten a piacot.