EUROPARTENARIAT – Üzletember-találkozó

Az Európai Unió Bizottsága számos eszközzel segíti a gazdasági és szociális különbségek csökkentését az uniós tagállamokban. Ezek egyik lényeges eleme a hátrányos helyzetben lévő vagy iparilag hanyatló térségek kis- és középvállalkozásainak támogatása különféle programokkal, például az Europartenariat üzletember-találkozó létrehozásával. Az évente két alkalommal megrendezett találkozón az Európai Unió egy-egy kevésbé fejlett vagy gazdaságilag hanyatló régiójának [...]

Az Európai Unió Bizottsága számos eszközzel segíti a gazdasági és szociális különbségek csökkentését az uniós tagállamokban. Ezek egyik lényeges eleme a hátrányos helyzetben lévő vagy iparilag hanyatló térségek kis- és középvállalkozásainak támogatása különféle programokkal, például az Europartenariat üzletember-találkozó létrehozásával. Az évente két alkalommal megrendezett találkozón az Európai Unió egy-egy kevésbé fejlett vagy gazdaságilag hanyatló régiójának kis- és középvállalkozói mutatkoznak be, és várják a velük együttműködni kívánó vállalatokat az EFTA-tagállamokból, a társult tag kelet-közép-európai államokból, a mediterrán térségből, a szovjet utódállamokból, a távol-keletről, valamint Észak- és Latin-Amerikából.

A rendezvény nem csupán vásár vagy konferencia, hanem üzleti együttműködések kiépítését szolgáló, jól szervezett találkozó, ahol a részt vevő vállalkozások szakmai és üzleti partnerkapcsolatot létesíthetnek. A rendezvénynek otthont adó ország katalógusban mutatja be azokat a vállalkozásokat, amelyekkel az előzetes jelentkezéssel egy időben lehet felvenni a kapcsolatot. Ezenkívül valamennyi külföldi résztvevővel is kapcsolatba lehet lépni a találkozókat szervező, helyileg telepített számítógép segítségével.

Az eddig 14 alkalommal lezajlott találkozókon 55 ország több mint 15 ezer vállalkozása képviseltette magát. Magyar vállalkozások a Magyar Vállalkozásfejlesztési Alapítvány által kezelt PHARE-program anyagi támogatásával 1992 óta tíz alakalommal vettek részt ilyen konferencián. Ez idáig összesen 250 vállalkozás élt ezzel a lehetőséggel. A külkapcsolatokra, együttműködésre vágyó hazai cégek az alapítványnál jelentkezhetnek az üzletember-találkozóra, amelynek költségeit a PHARE fele részben fedezi. Az előre elkészített listából a magyar cégek kiválaszthatják, hogy mely külföldi vállalkozásokkal kívánnak kapcsolatot létesíteni, és ezt követően pontos tárgyalási listát kapnak. Két nap alatt ily módon 15-20 kapcsolatfelvételre nyílik lehetőség. A felmérések szerint az összes tárgyalás 30 százalékából lesz később kereskedelmi kapcsolat, termékfejlesztési megállapodás vagy akár közös cégalapítás.