KÓRHÁZ A TÖNK SZÉLÉN?

A Balatonfüred Állami Szívkórház Egészségpénztár (Szívpénztár) szolgáltatása minden évben 21 napos kórházi kezelés, amelynek ára az idén napi 1200 forint, összesen 25 200 forint. A Szívpénztár tagja havi 2280 forint tagdíjat fizet, évente tehát 27 360 forintot, ami ugyan több, mint a kórházi kezelés ellenértéke – elvégre a pénztár működtetésének is vannak költségei -, de [...]

A Balatonfüred Állami Szívkórház Egészségpénztár (Szívpénztár) szolgáltatása minden évben 21 napos kórházi kezelés, amelynek ára az idén napi 1200 forint, összesen 25 200 forint. A Szívpénztár tagja havi 2280 forint tagdíjat fizet, évente tehát 27 360 forintot, ami ugyan több, mint a kórházi kezelés ellenértéke – elvégre a pénztár működtetésének is vannak költségei -, de nem egy összegben kell fizetni. Ám a valódi előny az adókedvezmény. A tagdíj 25 százaléka, esetünkben havi 570 forint visszaigényelhető az adóból, vagyis a tényleges havi tagdíj csak 1710 forint.

A pénztártag számára azonban a legkedvezőbb megoldás, ha tagdíját a munkáltató teljes egészében “átvállalja”, pontosabban a ráeső bértömeget változatlanul hagyva tagdíjjá “konvertálja”. Így megtakarítható a tagdíjra eső tb-járulék is. A Szívpénztár szolgáltatása remek példája a kvázi kockázatkezelésnek. A Szívpénztárba azok a szívbetegek lépnek be, akiket orvosuk bármikor jogszerűen és abszolút indokoltan a Szívkórházba utalhat. Ez betegségük jellegéből következik: végleges gyógyulás nincs, de a rendszeres állapotfeljavítás nélkülözhetetlen normális életvitelük fenntartásához. Nem szívbeteg nem lép be e pénztárba, a szívbeteg tag pedig az ablakon dobná ki a pénzét, ha nem venné igénybe évente egyszer a háromhetes kúrát. A konstrukció biztosításként működik: a biztosítási esemény bekövetkeztével a pénztártag jogosulttá válik a szolgáltatásra, évi egyszeri háromhetes kezelésre a Balatonfüredi Szívkórházban. A biztosítási esemény minden tagnál minden évben bekövetkezik, s mindenki igénybe veszi a szolgáltatást; mindenki a pénzénél lesz. A Szívpénztár potenciális tagjai azok, akiket valaha is gyógyítottak, legalább tízezer fő – mondja Forró Ferenc, az igazgatótanács elnöke. A taglétszám jelenleg háromszáz fő, az egészségpénztári taglétszám harmada. A kérdés csupán az, hogy a fenti konstrukcióhoz szükséges-e egy egészségpénztár működtetése közgyűléssel, igazgatótanáccsal, ellenőrzőbizottsággal, Pénztárfelügyelettel. Mi a hozzáadott érték? Az egészségpénztár nem más, mint adócsökkentő “pénzügyi innováció”, mely rögtön feleslegessé válna, ha a kezelés költsége után közvetlenül is igénybe lehetne venni az adókedvezményt.