Itt van még a tavalyi hó

AZ ÁSZ KRITIZÁLJA AZ ENERGETIKAI PRIVATIZÁCIÓT. A számvevőszék jelentést készített a Dunamenti Erőmű Rt. privatizációjáról. A fontosabb megállapítások: a privatizációs eljárásban eltértek az idevágó kormányhatározattól, kapkodva döntöttek a privatizációs pályázatokról, s kifogásolhatóan kötötték meg a privatizációs szerződést. MEGÁLLT A FEKETEGAZDASÁG NÖVEKEDÉSE – legalábbis ez áll a Gazdaságvédelmi Koordinációs Bizottság gondozásában készült Gazdaságvédelem 1994-96 című anyagban. [...]

AZ ÁSZ KRITIZÁLJA AZ ENERGETIKAI PRIVATIZÁCIÓT. A számvevőszék jelentést készített a Dunamenti Erőmű Rt. privatizációjáról. A fontosabb megállapítások: a privatizációs eljárásban eltértek az idevágó kormányhatározattól, kapkodva döntöttek a privatizációs pályázatokról, s kifogásolhatóan kötötték meg a privatizációs szerződést.

MEGÁLLT A FEKETEGAZDASÁG NÖVEKEDÉSE – legalábbis ez áll a Gazdaságvédelmi Koordinációs Bizottság gondozásában készült Gazdaságvédelem 1994-96 című anyagban. A dokumentum szerzői szerint a feketegazdaság GDP-hez viszonyított aránya 1992 és ‘94 között 22-ről 28-30 százalékra nőtt, majd az azt követő két esztendőben nagyjából változatlan, 30 százalék maradt.

ÚJABB VITA AZ ÁPV RT. ÉS A CO-NEXUS KÖZÖTT. Az állami vagyonkezelő holding részben már átvette a Co-Nexus Rt. portfóliójában lévő cégeket, miután a Co-Nexus határidőre nem teljesítette a vagyonkezelési szerződésben vállalt 4 milliárd forintos fizetési kötelezettségét. Az ÁPV Rt. képviselői hétfőn bejelentették, hogy a Port Rt. részvényeit egyelőre nem fogadják el, hosszasan kívánják vizsgálni a cég vagyoni helyzetét.

OSZTRÁK-MAGYAR INFRASTRUKTÚRA-FEJLESZTÉSI TERVEKRŐL tárgyalt a hét végén Bécsben Klima osztrák kancellár és Kovács magyar külügyminiszter. A hangsúly a távközlési és közlekedési fejlesztéseken van, a konkrét projekteket az év derekára kellene kidolgozni.

TOVÁBBI MEGBESZÉLÉSEK AUTÓPÁLYAÜGYBEN. A következő két-három hétben sűrű programja lesz Szalai Béla autópálya-ügyi miniszteri biztosnak. Neki kell ugyanis tárgyalnia az M5-ös sztrádával párhuzamosan futó 50-es út melletti települések és a koncessziós társaság képviselőivel a díjak csökkentéséről, illetve a koncessziós szerződések esetleges módosításáról. Ezenközben a szaktárcánál gőzerővel készül a jövőbeni autópálya-fejlesztések finanszírozásáról szóló kormány-előterjesztés.

TÖBB ÚJ LAKÁS ÉPÜLT. Tavaly a KSH adatai szerint 14 százalékkal több új otthon épült, mint egy esztendővel korábban. A 28 ezer lakásból több mint 26 ezret magánszemélyek hoztak tető alá. Gazdasági szervezetek 1800, az önkormányzatok pedig mindössze 227 otthont építettek.

MODERNIZÁCIÓS CHARTA ’97. Ötven jeles magyar tudós írta alá azt a kiáltványt, amely állást foglalt a modernizáció mellett. Az aláírók a magyar lakosság egészének segítségére számítanak, s a tanulás, az innováció rangjának visszaszerzése érdekében társadalmi összefogásra szólítanak fel. Szerintük ugyanis a modernizáció elsősorban nem pénz-, hanem tudati kérdés.

TOVÁBBRA IS FELLEGEKBEN A BÉT. A múlt hét közepi megtorpanást kiheverve ismét emelkedő árfolyamok és naponta történelmi magasságokban szárnyaló BUX melengetik a befektetők szívét a Budapesti Értéktőzsdén. A BÉT hivatalos indexe kedden már az 5700 pontos határt is megközelítette.