Síkos pályák

ÚJ BANK ALAPÍTÁSÁN TÖRI A FEJÉT A KORMÁNY. Az ipari, kereskedelmi és idegenforgalmi tárca politikai államtitkára a minap meglepő bejelentésében tudatta a közvéleménnyel, hogy a közepes és a kisvállalkozások finanszírozási gondjainak orvoslására felmerült: esetleg új pénzintézetet alapít a kormány. A nyilatkozatban egyetlen utalás sem szerepelt arra, hogy miként teremtenének összhangot az új pénzintézet esetleges alapítása [...]

ÚJ BANK ALAPÍTÁSÁN TÖRI A FEJÉT A KORMÁNY. Az ipari, kereskedelmi és idegenforgalmi tárca politikai államtitkára a minap meglepő bejelentésében tudatta a közvéleménnyel, hogy a közepes és a kisvállalkozások finanszírozási gondjainak orvoslására felmerült: esetleg új pénzintézetet alapít a kormány. A nyilatkozatban egyetlen utalás sem szerepelt arra, hogy miként teremtenének összhangot az új pénzintézet esetleges alapítása és a Corvinbank átalakítási folyamata között.

NINCS NYUGALOM A SZTRÁDÁK KÖRÜL. Autópálya-ügyi miniszteri biztos is dolgozik január utolsó hetétől azon, hogy enyhüljön az elsősorban az M5-ös pálya koncessziós szerződése és útdíja körül kialakult feszültség. Az ügyben illetékes Lotz miniszter kilátásba helyezte: az útdíj mérséklése sem elképzelhetetlen a koncessziós szerződés módosítása után.

ÚJABB KONFLIKTUS A PÉNZ-ÜGYMINISZTÉRIUM ÉS A TB KÖZÖTT. Az Egészségbiztosítási Önkormányzat alelnöke a hét elején drámai prognózissal rukkolt ki, azt nyilatkozván, hogy akár 300 milliárd forinttal is csökkenhetnek az államháztartás bevételei a kiegészítő tevékenységgel vállalkozók tb-járadék alá vonása, pontosabban az ilyen vállalkozók tömeges leállása miatt. A PM nyomban cáfolt: az ő számításaik szerint 10-12 milliárd forintnál többet akkor sem veszíthet az államháztartás, ha minden kiegészítő tevékenységű vállalkozó felszámolná működését.

DUNAI IMRE A GAZPROM ÉRDEKKÖRÉTŐL KAPOTT MEGBÍZATÁST. A volt ipari és kereskedelmi minisztert az orosz Gazprombank tulajdonában lévő ÁÉB Rt. igazgatóságába választották. A pénzintézet szoros kapcsolatban áll a Panrusgáz Rt.-vel. Dunai egy évvel ezelőtt, miniszterként egy sokáig titkolt jegyzőkönyvben a Mol Rt.-nek kedvezőtlen, a Panrusgáz Rt. orosz tulajdonosainak kedvező megállapodást írt alá. (Összeállításunk a 12-15. oldalon)

MEGÁLLAPODÁS AZ ADÓSSÁGCSERÉRŐL. A kormány múlt heti döntésének megfelelően az MNB januári nettó devizaadósságának megfelelő mértékű, vagyis 1752 milliárd forintnyi devizahitelt vesz át a központi költségvetés. A hivatalos jegybanki adatok szerint egyébiránt tavaly novemberben ismét mérséklődött az állami nettó adósságállomány, ami így 8,2 milliárd dollárra rúg.

ÁPRILISTÓL CSÖKKENHET A CSÚSZÓLEÉRTÉKELÉS MÉRTÉKE. A kormány e tervéről Medgyessy Péter pénzügyminiszter beszélt Brüsszelben, az Európai Unió pénzügyi és gazdasági minisztereinek értekezletén. Áprilisban egyébként felülvizsgálják a vámpótlék eltörlését is – a megszüntetés valószínűleg fokozatosan történik majd.

REKORDÖSSZEGŰ BEVÉTEL A VÁM- ÉS PÉNZÜGYŐRSÉGNÉL. A VPOP adatai szerint a múlt évben a kereskedelmi forgalomban több mint 732 milliárd forintot szedett be a testület. A pénzügyőrök tavaly egymilliárd forinttal több bérfőzési szeszadót vetettek ki. Becslések szerint 1996-ban másfélszer annyi pálinkát főztek hazánkban, mint egy esztendővel korábban. A VPOP szakértői úgy vélik: minden harmadik pohár tömény csempészáru vagy illegálisan főzött ital.