BANKPRIVATIZÁCIÓS MENETEK – Mintavétel

A privatizációs szerződésnek megfelelően közel 22 milliárd forinttal (137 millió dollárral) emelte meg a Magyar Hitel Bank (MHB) jegyzett tőkéjét a holland ABN Amro Bank a hitelintézet hétfői rendkívüli közgyűlésén. A tőkeemelés névértéken történt, s ezzel az MHB jegyzett tőkéje 7,144 milliárdról 29,403 milliárd forintra növekszik. Mindeközben folyik két másik hitelintézet: a Takarékbank és a Kereskedelmi és Hitelbank privatizációjának előkészítése.

Az MHB tőkeemelése zárt körben, kizárólag az ABN Amro számára biztosított részvényjegyzéssel történt. A múlt év december 18-ától többségi tulajdonos holland pénzintézet (Figyelő 1996/46. szám) az új részvényeket névértéken vásárolhatja meg, 100 százalékos kibocsátási árfolyamon. A tőkeemelést a banknál két lépésben hajtják végre: 30 napon belül az új tulajdonos a 100 millió dollárnak megfelelő összeg 30 százalékát fizeti be, illetve kiváltja az állami tulajdonos által korábban biztosított 5,89 milliárd forintos alárendelt kölcsöntőkét. A fennmaradó tőkeemelés-részletet 1997. december 18-áig kell kifizetni.

Szinte biztosra vehető az is, hogy az MHB és az ABN Amro itteni leánybankja összeolvad, ám ennek időpontjáról még nincs döntés. Mindenestre a két hitelintézet már most is szorosan együttműködik a nagyhitelek nyújtása és a tőkepiaci műveletek terén. A holland tulajdonosok ugyanakkor törekednek a kisbefektetői részvények visszavásárlására is, amelyre a hírek szerint 229 százalékos árfolyamon tesznek ajánlatot március 18-ig.

A révbe ért MHB mellett folyamatban van egy másik nagybank, a Kereskedelmi és Hitelbank magánosítása is. Az Állami Privatizációs és Vagyonkezelő (ÁPV) Rt. január 20-ára ígérte annak az előminősítői pályázatnak a kiírását, amelyen a hitelintézetre pályázó stratégiai befektetőt választják ki (Figyelő 1997/3. szám). Erre a hírek szerint 6-8 külföldi érdeklődő (köztük például az MHB-ról “lecsúszott” Creditanstalt, a német Allianz Holding, illetve angol, amerikai, dél-koreai és chilei befektető) lehet esélyes. A pályázat kiírását lassíthatja azonban, hogy az Állami Számvevőszék várhatóan február elején vizsgálatot kezd a hitelintézetnél, amelynek során arra keres választ, hogy az állam mint tulajdonos megtett-e mindent a lehető legmagasabb privatizációs ár eléréséért. Az ÁPV Rt. berkeiből származó információink szerint ennek ellenére, előreláthatólag két héten belül kiírják az előminősítő pályázatot, bár a privatizációs folyamat megindításával valószínűleg megvárják a vizsgálat lezárultát.

A Takarékbank állami kézben lévő részvénycsomagjára viszont minden jel szerint már pénteken kiírja a pályázatot az ÁPV Rt. A korábban elfogadott privatizációs stratégiának megfelelően a meghívott befektetők a hitelintézet 817,5 millió forint névértékű, 60,98 százaléknyi részvénypakettjére tehetnek ajánlatot. Limitár várhatóan nem lesz kikötve, viszont a pályázóknak kötelezettséget kell vállalniuk arra, hogy új részvények kibocsátásával fél éven belül legalább 2 milliárd forintra emelik a hitelintézet jelenleg 1,34 milliárd forintos jegyzett tőkéjét. Az értékelés során 70 százalékos súllyal esik latba a megajánlott vételár, 15-15 százalékkal pedig a tőkeemelés mértéke és az üzleti terv. Eldőlt, hogy a zárt pályázatra öt befektető (a német DG Bank, az osztrák GiroCredit, a francia Caisse Nationale de Credit Agricole, az osztrák Österreichische Volksbanken AG és a kanadai Caisse Centrale Desjardins) kap majd meghívást, amelyek biztosítótársasággal konzorciumban is pályázhatnak. Ez utóbbi kitétel azt valószínűsíti, hogy a privatizáció során szerepet kaphat a hitelintézet iránt élénken érdeklődő Hungária Biztosító vagy az amerikai Cuna Mutual-csoport is. A tenderbontással egy időben ugyanakkor várható, hogy az Állami Pénz- és Tőkepiaci Felügyelet felfüggeszti a bank részvényeinek tőzsdén kívüli kereskedelmét. Ezt már csak a becsült magas – hírek szerint a névérték 300 százalékát is meghaladó – vételi árfolyam is indokolttá teszi.

Címkék: Hetilap: Röviden