Spekulációk

EXPORTBŐVÜLÉSRE SZÁMÍT AZ IKIM. Az ipari és kereskedelmi tárca idei évre szóló prognózisa szerint a magyar árukivitel az 1996-os szinthez képest 6-9 százalékkal bővül. A tárca szakértői nem tartanák meglepetésnek, ha ennek ellenére a tavalyinál nagyobb, 2,5 milliárd dollár körüli külkereskedelmi hiányt kellene elkönyvelnünk 1997-ben. MÉGSEM PERELNEK A BELGA BEFEKTETŐK. Korábbi fenyegetésükkel szemben egyelőre nem [...]

EXPORTBŐVÜLÉSRE SZÁMÍT AZ IKIM. Az ipari és kereskedelmi tárca idei évre szóló prognózisa szerint a magyar árukivitel az 1996-os szinthez képest 6-9 százalékkal bővül. A tárca szakértői nem tartanák meglepetésnek, ha ennek ellenére a tavalyinál nagyobb, 2,5 milliárd dollár körüli külkereskedelmi hiányt kellene elkönyvelnünk 1997-ben.

MÉGSEM PERELNEK A BELGA BEFEKTETŐK. Korábbi fenyegetésükkel szemben egyelőre nem indítanak pert az ÁPV Rt. ellen a Dunamenti Erőmű Rt. belga tulajdonosai, akik 1997. január 1-jétől magasabb energiaárra számítottak, s az ÁPV Rt. által korábban tett ígéreteket és kötelezettségvállalást emlegették. A vitázó felek a napokban tárgyalóasztalhoz ülnek azzal, hogy január végére egyezséget kötnek.

AMERIKAIAK UTAZNAK A MOL-RA. Meglepetésként érte az ÁPV Rt. vezetőit, hogy az elmúlt hét végén a Mol Rt. teljes, értékesítésre kijelölt részvénycsomagjára tett vételi ajánlatot egy egyesült államokbeli olajipari cég. A vagyonkezelő elutasította az ajánlatot, ugyanakkor a hét elején kiszivárogtatták: az amerikaiak akciója után akár az is előfordulhat, hogy nem pénzügyi, hanem szakmai befektető felé terelik a Mol papírjait; esetleg szóba jöhet a gáz- és a kőolaj-üzletágak szétválasztása is. (Lásd grafikonunkat!)

HIÁBA VÁRTAK BEFEKTETŐT A REPTÉRRE Debrecenben. A legnagyobb vidéki reptéri bázisra korábban jelentkezett amerikai-magyar vegyes cég nem volt képes határidőre bankgaranciát felmutatni 6 milliárd forintos vételi ajánlata fedezetére, ezért a város önkormányzata hétfő óta nem foglalkozik ezzel a lehetőséggel. A debreceniek továbbra is vevőt keresnek.

VÉGKÉPP ELADÓK A TÉVÉCSATORNÁK. Ezen a héten megjelent a két, kereskedelmi műsor sugárzására szolgáló tévéfrekvencia koncesszióba adásáról szóló pályázat. A koncesszió időtartama tíz év, a koncessziós díj alsó határa frekvenciánként 8 milliárd forint és ennek általános forgalmi adója. A pályázók 90 napon belül nyújthatják be igényüket, majd e határidőt követően 60 napon belül dönt az Országos Rádió és Televízió Testület.

KERESETTEK AZ ENERGIASZOLGÁLTATÓ CÉGEK RÉSZVÉNYEI a tőzsdén kívüli kereskedelemben. Egy hét alatt 7-9 százalékkal emelkedett a gáz- és áramszolgáltató cégek részvényeinek árfolyama. Ez a tendencia jelzi, hogy a várakozások szerint a mostani energiaár-emelések után az energetikai cégek még jövedelmezőbbek lesznek.

NYUGDÍJ- ÉS EGÉSZSÉGBIZTOSÍTÁSI REFORMSZEZON. A kormány már nyilvánosságra hozta, hogy milyen stratégia alapján tervezi átalakítani a nyugdíjfinanszírozási rendszert, e heti ülésén pedig véglegesíteni szándékozik az egészségügyi ellátórendszer finanszírozásáról szóló koncepciót. A kormány által készített jogalkotási program szerint februárban törvényjavaslatokat kellene benyújtani az Országgyűlésnek ezekben a témákban. A két társadalombiztosítási önkormányzat közül a nyugdíjbiztosítási már konfrontált; rendkívül keménynek bizonyult a kormány tervével szemben.