TAKARÉKSZÖVETKEZETEK – Egységben a nyerő

Önálló bankcsoportként működik tovább a jövőben a takarékszövetkezeti integráció - egyebek között erről határoztak az Országos Takarékszövetkezeti Szövetség (OTSZ) és az Országos Takarékszövetkezeti Intézményvédelmi Alap (OTIVA) legutóbbi közgyűlésén. Az elfogadott középtávú stratégiai koncepció az együttes termékfejlesztésre és a közel 1600 vidéki fiók kihasználására helyezi a hangsúlyt.

A 232 vidéki takarékszövetkezetet tömörítő integráció és a csúcsbanki feladatokat ellátó Takarékbank alkotta bankcsoport mérlegfőösszege tavaly félévkor elérte 224 milliárd forintot, ami 5,7 százalékos részesedést jelent a magyar bankszektor teljes mérlegfőösszegéből. A bankcsoport ezzel a hetedik helyen áll a bankok rangsorában, fiókhálózatát tekintve viszont az egyik legnagyobb szereplő: az ügyfeleket 1600 szövetkezeti és 21 banki fiókban szolgálják ki. Az integráció fő arculatát a vidéki lakosságnak nyújtott pénzügyi szolgáltatások adják: itt kezelik az összes megtakarítás 8,4 százalékát, miközben a lakossági hitelek 15,6 százalékát a szövetkezetek nyújtották.

A lakossági forrásokért folyó, erősödő verseny azonban a “frontvonalak” erősítésére készteti a szövetkezeteket is – ennek jegyében határoztak a múlt év végén a középtávú (2000-ig szóló) célokról. A koncepció három fő üzletpolitikai feladatot határoz meg: a jelenlegi ügyfélkör megtartása mellett új – fiatalabb átlagéletkorú – ügyfelek szerzését; a jövedelmezőség növelését és a költségek csökkentését; illetve az egységes bankcsoportként való fellépést. A stratégiai terv az ezredfordulóig a csoport piaci részesedésének megkétszerezésével számol, amelyben a kis- és középvállalkozásoknak nyújtott szolgáltatások bővülése játszhat főszerepet. Hasonlóan hangsúlyosnak ítélik a kisebb települések önkormányzataival való együttműködést is. Meghatározó lesz az ehhez kapcsolódó passzív oldali termékek (például lakossági és vállalkozói deviza- és forintszámla) bevezetése, illetve aktív oldalon a rövid lejáratú hitelezés felfuttatása. Mindehhez elengedhetetlen a bankcsoport tőkeállapotának javítása, amit elsősorban az adózott eredményből képzett eredménytartalék felhalmozásával képzelnek el az integráció tagjai (lásd grafikonunkat). További előnyöket hozhat a Takarékbank küszöbönálló magánosítása, miután a zárt pályázaton részt vevő öt külföldi bank (DG Bank, GiroCredit, Caisse Nationale de Credit Agricole, Österreichische Volksbanken AG, Caisse Centrale Desjardins) kimutatta együttműködési hajlandóságát, és a vevő várhatóan szindikátusi szerződést köt a kisebbségbe kerülő szövetkezetekkel.

Az OTSZ közgyűlése egyébként felmentette tisztségéből Gergely Sándor főtitkárt, és a kettős ügyvezetés mellett döntött. Ennek értelmében a stratégiai kérdésekben Kiss Endre elnök képviseli a szövetkezeteket, míg a főtitkári teendőket és az apparátus irányítását Lakatos Antal, a Nagyvázsony és Vidéke Takarékszövetkezet jelenlegi elnöke látja el.

Címkék: Hetilap: Röviden