ÁRAK, DÍJAK, TARIFÁK – Folytassa, drágám!

Az új év beköszöntét hagyományosan az árazómasinák surrogása kíséri. Rövid összeállításunkban - a teljesség igénye nélkül - a fontosabb árváltozásokat próbáljuk sorra venni.

A január elsejétől esedékes emelkedések talán legsúlyosabbika az energiaáraké: a lakossági fogyasztók számára átlagosan 24,9 százalékkal drágult az áram, 18,8 százalékkal a földgáz és átlagosan 21,9 százalékkal kerül többe a távfűtés. A fogyasztási adó és az Útalap összetételének változása miatt januártól ismét emelkedett a Mol Rt. hálózatában forgalmazott üzemanyag ára is. A 98-as ólmozott benzin litere 12,50 forinttal lett drágább, új ára 146 forint. A többi benzinféleség ára egyöntetűen 13,50-nel emelkedett. A gázolaj 11,50 forinttal lett drágább, így litere 129 forintba kerül. (Az autósokat ugyancsak közelről érintő kötelező biztosítási díjak változásáról lásd másik anyagunkat.)

Idén januárban a fontosabb élelmiszerek közül feltehetőleg csak a tejtermékek drágulnak jelentősebben, igaz, az emelkedés mértékéről még vitatkoznak a termelők és a felvásárlók. Drágult viszont a tömegközlekedés: az e tekintetben iránymutatónak tekinthető BKV-jegyek új ára az eddigi félszáz helyett immár 60 forint. A felnőtt kombinált bérlet ára 2460 forintra rúg, a tanulók és a nyugdíjasok pedig 800 forintért válthatják ki a napi jegyvásárlást, s ezentúl csak az emlékekben él tovább a villamosbérlet is. Átlagosan 18 százalékkal emelkedtek a vasúti személyszállítás tarifái – a rövidebb utakon jobban, a hosszabbakon kevésbé nőtt a vonatjegy ára. A helyjegyért az idén 70 forintot kell fizetni (korábban 55 forintot), míg az Intercity-pótjegy ára 200-ról 250 forintra változott. A távolsági autóbuszokon utazók az idén átlagosan 19,8 százalékkal fizetnek többet az utazásért, de a rövidebb távolságokon ennél nagyobb az emelkedés. A tavalyi 102 forinttal szemben az idén 122 forintba kerül egy 20 kilométeres jegy, míg egy kétszáz kilométeres utat 1260 forintért tehetünk meg – tavaly ez még csak 1054 forintot igényelt.

Az előfizetési díjakat átlagosan 27,6, a beszélgetési díjakat pedig 16 százalékkal emeli a Matáv január elsejétől. Egy impulzus díja az előfizetők számára 11,25 forint, a kártyás nyilvános állomásról telefonálók számára 15, míg az érmés készülékre fanyalodóknak immár 20 forint. Az előfizetési díj egyéni főállomás esetében 1200 forint, egyéni ikervonalnál 650, üzleti főállomásnál 1312,50, üzleti ikervonal esetében pedig 850 forint. Az ötvenegységes telefonkártya változatlanul 750 forintba kerül.

A Posta is emeli az árait: a belföldi levelek és csomagok továbbítása 17,9 százalékkal, a nemzetközi küldeményeké 20 százalékkal drágult. A szabványméretű belföldi helyi levelekre az eddigi 16 helyett 20, a távolsági levelekre 24 helyett 27 forintnyi bélyeget kell ragasztani. Januártól a televízió-előfizetési díj neve készülék-üzembentartási díjra módosult, ám a havi 530 forintos összeg egyelőre nem változik.

Emelkedik a bírósági eljárások során kiróható illetékminimum is: másodfokú eljárás esetén például az eddigi 3 ezer helyett 5 ezer forint, felülvizsgálati eljárásban pedig az eddigi 4 ezer duplája a minimális illeték. A tavalyi 800 helyett ezentúl 1000 forint illetéket kell fizetnünk minden első fokú államigazgatási eljárásért; fellebbezés esetén ez az összeg duplázódik.

Ha még létező cégekről szeretnénk információhoz jutni, ezt az eddigi illeték kétszereséért tehetjük meg. A cégkivonat elkészítéséért ezentúl 3 ezer forintot kell fizetnünk, a cégbizonyítvány illetékének új értéke 2 ezer, a részletes cégmásolat illetéke pedig a tavalyi 3 ezer helyett 5 ezer forint. Útlevél kiadásáért az eddigi 3 ezer forint helyett 4 ezer forint illetéket kell leszurkolni.

Címkék: Hetilap: Röviden