MEGÁLLAPODÁS A WTO-ÉRTEKEZLETEN – Előny az Egyesült Államoknál

Az áruk és szolgáltatások kereskedelme az elmúlt 15 évben csaknem megháromszorozódott – tűnik ki a Kereskedelmi Világszervezet jelentéséből. A WTO első miniszteri értekezlete a hét végén áttörést hozott az információtechnológia kereskedelmével kapcsolatos vitában. Szingapúrban az EU és az Egyesült Államok képviselői megegyeztek a piacliberalizálásban. A szingapúri találkozó kapcsán a WTO elemzést tett közzé a világ [...]

Az áruk és szolgáltatások kereskedelme az elmúlt 15 évben csaknem megháromszorozódott – tűnik ki a Kereskedelmi Világszervezet jelentéséből. A WTO első miniszteri értekezlete a hét végén áttörést hozott az információtechnológia kereskedelmével kapcsolatos vitában. Szingapúrban az EU és az Egyesült Államok képviselői megegyeztek a piacliberalizálásban.

A szingapúri találkozó kapcsán a WTO elemzést tett közzé a világ kereskedelmének alakulásáról. Eszerint az áruk és a szolgáltatások exportja, amely 1980-ban 2,4 billió dollár értéket képviselt, tavaly már a 6 billiós határt is átlépte. Az áruk kereskedelme 2 billióról 4,875 billióra növekedett, miközben a szolgáltatásoké csaknem háromszorosára: 400 milliárd dollárról 1,23 billióra nőtt.

A világkereskedelem gyorsabban fejlődött, mint a világ termelése, s egyes években a termelésbővülésnél háromszor nagyobb ütemet diktált. Az idei évre a szakértők 7 százalékos növekedésre számítanak, ami több mint kétszerese a termelés 3 százalékosra várt bővülésének.

Az exportőrök ranglistáját egyébként az Egyesült Államok vezeti az összkivitel 11,6 százalékával, amelyet Németország (10 százalék), Japán (8,8 százalék) és Franciaország (5,7 százalék) követ. Az Egyesült Államok a világ legnagyobb importőre is egyben, őt követi Németország és Japán. Az Európai Unióra az összkivitel és -behozatal több mint 40 százaléka jut – derül ki a WTO jelentéséből.

A szervezet múlt hét végén zárult szingapúri tanácskozásának egyik legfontosabb eredményeként kompromisszumos megállapodás született az információtechnológiai eszközök évi 600 milliárd dolláros piacának 2000-ig történő liberalizálásáról. A WTO számára presztízsértékű alku révén 1997 tavaszára globális egyezmény születhet az ágazat vámjainak teljes eltörléséről.

A kompromisszum értelmében az érintett szegmens termékeinek többsége – például félvezetők, digitális fénymásolók, számítógép-monitorok, üvegszálas kábelek, távközlési eszközök és hagyományos szoftverek – esetében megszűnnek a vámok, nem érvényes viszont a megállapodás a fogyasztói elektronikai cikkekre és a hanghordozókra.

A sokak által sürgetett egyezség révén jó esély van arra is, hogy 1997. március 15-éig megszülessen a globális megállapodás az információtechnológiai eszközök világkereskedelmének teljes liberalizálásáról – feltéve, ha azok az országok is csatlakoznak az egyezményhez, amelyek a szektor kereskedelmének 90 százalékát adják.

Az ITA valószínűleg az Egyesült Államok információtechnológiai cégei számára hozza majd a legnagyobb előnyt, s a viszonylag magas vámokat kiszabó EU veszti a legtöbbet, mivel egyrészt megszűnik a hazai piaci védelme, másrészt a jövőben a külföldi befektetőket sem ösztönzi beruházásra, hogy úgy a vámokkal védett belső piacra juthat be.

Címkék: Hetilap: Gazdaság