ÚJ OTP-KONSTRUKCIÓK – Aki A-t kér…

Éleződik a banki verseny a háztartások finanszírozásában – ezzel magyarázta az OTP Bank vezérigazgató-helyettese a legnagyobb lakossági pénzintézet két új konstrukciójának piacra dobását. Az A-hitel 1 millió forintig engedi túlköltekezni a folyószámla-tulajdonosokat, a Postajegy vásárlóinak pedig nem kell előre eldönteniük, hogy mennyi időre kötik le megtakarításaikat. Bár az OTP Bank október végi több mint 1,5 [...]

Éleződik a banki verseny a háztartások finanszírozásában – ezzel magyarázta az OTP Bank vezérigazgató-helyettese a legnagyobb lakossági pénzintézet két új konstrukciójának piacra dobását. Az A-hitel 1 millió forintig engedi túlköltekezni a folyószámla-tulajdonosokat, a Postajegy vásárlóinak pedig nem kell előre eldönteniük, hogy mennyi időre kötik le megtakarításaikat.

Bár az OTP Bank október végi több mint 1,5 millió darabos folyószámla-állományával magasan piacvezető a hazai bankok között, úgy tűnik, nem kíván elégedetten hátradőlni képzeletbeli karosszékében. A Kolossváry Ádám vezérigazgató-helyettese által a múlt héten bemutatott új konstrukciók egyike éppen a folyószámla-tulajdonosokat célozza meg, akik ma még nem költhetnek sokkal többet a számlájukon lévő aktuális összegnél. (Igaz, a minimális túllépést lehetővé tevő úgynevezett engedélyezett hitelkeretet is csak a folyószámla-tulajdonosok kevesebb mint tíz százaléka vette igénybe, átlagban 30-40 ezer forint értékben.)

Ezt a nyúlfarknyi lehetőséget bővíti ki látványosan a legnagyobb lakossági pénzintézet az automatikus hitellehetőség megteremtésével. Az úgynevezett A-hitel lehetővé teszi, hogy a folyószámla-tulajdonos a szerződésben meghatározott értékig, de legfeljebb 1 millió forintig, az év végéig még évi 28 plusz 1, január elsejétől viszont már csak 25 százalék plusz 1 százalékos kamat mellett lépje túl számlája egyenlegét. E keretre az OTP Bank 3 hónapos számlamúltú ügyfeleivel szerződhet, amennyiben az eltelt időszakban a számlára rendszeres volt a jövedelemátutalás. (Kolossváry szerint egyébként havonta körülbelül 600 ezer munkabér-, illetve egyéb jóváírás érkezik az itt vezetett folyószámlákra.) Az A-hitelhez – mely rulírozó, azaz lejáratkor megújítható – kezes, illetve biztosíték sem szükséges; megadása kizárólag a számlatulajdonos “kedvező pénzügyi megítélésének” a függvénye. A hitelt az ügyfél automatikusan igénybe veszi, ha egyenlege mínuszba megy át; ezt követően a számlára érkező jóváírások először az A-hitelt törlesztik, s csak azután töltik fel a folyószámlát.

A bank hagyományosan jó postai kapcsolataival magyarázta Oszlányi Zsolt ügyvezető igazgató a másik konstrukció, az OTP Postajegy piacra dobását. A hétfőtől az ország 3200 postahivatalában kapható papírok értékesítéséből 16 milliárd forintos forrásra számítanak. A rövid lejáratra megtakarítók igényeinek megfelelően 3, 6 és 9 hónapra leköthető Postajegyek beváltásakor az eltelt időnek megfelelő sáv kamatait, sorrendben 18, 19 és 20 százalékot kap kézhez az ügyfél. A legtürelmetlenebbeknek viszont számolniuk kell azzal, hogy a vásárlástól számított 3 hónapon belüli visszaváltásnál mindössze 0,5 százalék kamatot kasszíroznak.

Címkék: Hetilap: Röviden