TÁVOZIK AZ APEH ELNÖKE – Vesztett a kártyán

Pitti Zoltán alig több mint két évvel kinevezése után – a személyét ért felerősödött támadások miatt – december 31-ével távozik az APEH elnöki székéből. Az elnök lemondását Medgyessy Péter elfogadta. Pitti utódját két hét múlva nevezi meg a pénzügyminiszter. Pitti Zoltán hétfőn adta be lemondását a pénzügyminiszternek. Medgyessy Péter úgy véli, hogy a feketegazdaság elleni [...]

Pitti Zoltán alig több mint két évvel kinevezése után – a személyét ért felerősödött támadások miatt – december 31-ével távozik az APEH elnöki székéből. Az elnök lemondását Medgyessy Péter elfogadta. Pitti utódját két hét múlva nevezi meg a pénzügyminiszter.

Pitti Zoltán hétfőn adta be lemondását a pénzügyminiszternek. Medgyessy Péter úgy véli, hogy a feketegazdaság elleni harc érdekében javítani kell az APEH munkáját, a hatóság irányításának hatékonyságát, s ehhez új vezetőre van szükség.

Pittit Békesi László akkori pénzügyminiszter két jelölt közül választotta ki az APEH elnökéül 1994 novemberében. A volt Baranya megyei tanácselnök a rendszerváltást követően MSZP-tag lett, s a szocialisták gazdasági szakértőjeként is dolgozott, miközben főállásban az Altus Rt.-nél foglalkoztatták. Pitti 1994. december elsejétől irányította első számú vezetőként az APEH munkáját először Békesi László, majd Bokros Lajos, végül Medgyessy Péter pénzügyminisztersége alatt.

Az adóhatóság év végéig hivatalában maradó elnökét különösen ebben az évben érték heves támadások. Tavasszal egyes MSZP-s politikusok azzal vádolták, hogy nem hajtja végre a törvényeket. Sokan megkérdőjelezték, hogy érdemes az APEH-nek a befektetési kedvezmények 4 milliárd forintjáért több ezer pert a nyakába vennie, az utóbbi időben pedig az adókártyák előállításával kapcsolatos problémák miatt kényszerült többszöri magyarázkodásra. De a kártyaügyet nemcsak rajta, hanem a parlamentben a pénzügyminiszteren is számon kérték. Emiatt rendelt el vizsgálatot Medgyessy Péter, s döntött éppen a napokban úgy, hogy a kártyák előállítása során tapasztalt anomáliák miatt megvonja a jutalmat az APEH vezetőitől. Az adóigazolványok gyártására kiírt tendert ugyanis egy olyan kft. nyerte el, amelyet még nem jegyzett be a cégbíróság.

A pénzügyminiszter cáfolta, hogy az adókártyákkal kapcsolatos problémák közrejátszottak volna az APEH elnökének távozásában, de valószínűleg ez is hozzájárult menesztéséhez. Pitti folyamatosan veszítette el a pénzügyi tárca felső vezetésének szimpátiáját: Békesi László még feltétlen támogatója volt, Bokros idejében már támadták is, mostanában pedig egyre gyakrabban kapott bírálatot a felettes hatóságtól. Pedig az adókártyákkal kapcsolatos problémákért közvetve a minisztérium felelőssége is felvethető: miközben ugyanis az APEH-et törvény kötelezte arra, hogy a kártyákat szeptember végéig juttassa el az adóalanyokhoz, csak nyáron tudta meg a tárcától, hogy ehhez mekkora összeg áll rendelkezésére. Minden bizonnyal a szűkös határidő is közrejátszott abban, hogy az előállításba ilyen malőr csúszott, ami persze nem menti a vezetőket a felelősség alól.

Pitti menesztésének hírét egyébként már egy ideje emlegetik. Legutóbb – mintegy két hónapja – Draskovics Tibor, a minisztérium közigazgatási államtitkára cáfolt egy ilyen tartalmú hírt, mondván: az APEH-elnök továbbra is élvezi a tárca bizalmát. Végül éppen egy hete, múlt csütörtökön merült fel újólag Pitti távozása; meg is született a döntés, amelyet hétfőn hoztak nyilvánosságra.

Hogy valójában milyen ok vezetett Pitti Zoltán hirtelen – vagy lehet, hogy hosszabb ideje érlelődő – távozásához, egyelőre nem tudni. A hirtelen távozás mellett szól az, hogy múlt csütörtök délelőtti sajtótájékoztatóján Pitti még az adóhatóság eredményeiről számolt be. (Ha a minisztérium felső vezetése már korábban döntött is a menesztéséről, biztos, hogy az érintettet ekkor még nem tájékoztatták.) Arról beszélt, hogy az idei adóbevételi tervek nagy valószínűséggel teljesülnek. Nagy jelentőségűnek nevezte, hogy az adóhatóság létszáma 1700 fővel gyarapodhat. Büszkén tett említést arról is, hogy az APEH az idén máris a tavalyinál egymilliárd forinttal több – 37 milliárd forintnyi – adótartozást hajtott be.

Címkék: Hetilap: Röviden