KISBANKI PRIVATIZÁCIÓK – Erőltetett menet

Legkésőbb a jövő év elején szeretné lezárni az állami tulajdonban álló pénzintézetek eladását az Állami Privatizációs és Vagyonkezelő (ÁPV) Rt. Ennek jegyében a jövő héten tárgyal az igazgatóság a Corvinbank eladását célzó pályázat kiírásáról, és várhatóan két-három héten belül napirendre kerül a Takarékbank magánosítására vonatkozó javaslat is. Tovább húzódik viszont a Mezőbank értékesítése. A Corvinbank [...]

Legkésőbb a jövő év elején szeretné lezárni az állami tulajdonban álló pénzintézetek eladását az Állami Privatizációs és Vagyonkezelő (ÁPV) Rt. Ennek jegyében a jövő héten tárgyal az igazgatóság a Corvinbank eladását célzó pályázat kiírásáról, és várhatóan két-három héten belül napirendre kerül a Takarékbank magánosítására vonatkozó javaslat is. Tovább húzódik viszont a Mezőbank értékesítése.

A Corvinbank értékesítésével kapcsolatos előterjesztés már közel fél éve a “fiókban” van, ám eddig nem tűzte napirendre a vagyonkezelő igazgatósága. Erre előreláthatólag a jövő héten kerül sor – közölte a Figyelővel Ábel István, az ÁPV Rt. ügyvezető igazgatója. Lapértesülések szerint hat befektető (külföldi bankok és biztosítók mellett egy hazai szindikátus) jelezte vételi szándékát. A 3,2 milliárd forintos jegyzett tőkéjű Corvinbankban az állam jelenleg 68 százaléknyi részvénytulajdonnal bír, ebből a vagyonkezelő előreláthatólag 25 és 51 százalék közötti részt szeretne értékesíteni, névérték körüli áron.

A Takarékbank privatizációjának megindításához lényegében csak az igazgatóság döntése szükséges, miután a napokban elkészült az értékesítésről szóló előterjesztés. Bár ennek részleteiről az ügyvezető nem kívánt nyilatkozni, lapunk úgy értesült: ebben, a korábbiaknak megfelelően, az egyfordulós, zárt pályázat melletti értékesítésre tesznek javaslatot (Figyelő, 1996/39. szám). A pénzintézet 884 millió forintos névértékű, állami tulajdonban lévő részvényeit az a befektető szerezheti meg készpénzért, aki ígéretet tesz az alaptőke legalább kétmilliárd forintos, új részvények jegyzésével történő megemelésére. Az előterjesztés egyik új eleme, hogy a menedzsment a korábbi öt százalék helyett tíz százaléknyi részvényt szerezhetne névértéken.

A bank iránt eddig fél tucat befektető mutatott érdeklődést: a német Deutsche Genossenschaftsbank (DG Bank), az osztrák Girocredit, a Hypo-Bank Hungária, az amerikai Cuna Mutual, a Hungária Biztosító és a jelenleg 32 százalék körüli tulajdoni hányaddal bíró Országos Takarékszövetkezeti Szövetség (OTSZ). Elemzők szerint a DG Bank és a Girocredit tűnik a legesélyesebbnek, hiszen mindkét pénzintézet rendelkezik szövetkezeti tapasztalatokkal. Nem lebecsülendő az amerikai Cuna Mutual biztosító sem, amely két évvel ezelőtt a takarékszövetkezettel közösen indított biztosítási egyesületet (KÖT néven) Magyarországon. A Hypo-Bank Hungária megjelenése némiképp meglepő, lévén azonban, hogy – a Hungária Biztosítóhoz hasonlóan – a német anyacég az Allianz Holding érdekeltségébe tartozik, nem kizárt: összehangolt offenzíváról van szó. A pályázók között a nagy “vesztesnek” mindenképp az OTSZ tűnik, hiszen világcégekkel kellene versenyeznie ahhoz, hogy saját szövetkezeti csúcsbankjában többségi tulajdont szerezzen. Kiss Endre elnök érdeklődésünkre annyit mondott: mindenképpen pályázni fognak, és ha az állam elfogadja az általuk kidolgozott fizetési koncepciót (készpénz mellett a szövetkezetek kárpótlási jeggyel és konszolidációs államkötvénnyel fizetnének), a többségi tulajdon eléréséhez szükséges részvénycsomagért jóval a névérték feletti árat tudnak kínálni.

A Mezőbank esetében tovább tart a kötélhúzás a Pénzügyminisztérium és az ÁPV Rt. között. Információnk szerint a vita alapvetően arra irányul, hogy vagyonkezelésbe adják vagy azonnal értékesítsék a pénzintézet részvényeit. Nem kizárt, hogy az ügyben végül a kormánynak kell majd a végső szót kimondania. Az ÁPV Rt.-ben mindazonáltal azzal számolnak, hogy legkésőbb januárban megindulhat a pénzintézet privatizációja, ráadásul a reménybeli vevő (lásd erről még írásunkat az 50. oldalon) is a küszöbön toporog.

Címkék: Hetilap: Röviden