ÖSSZEVONÁS-TÖRTÉNET

A pénzügyi felügyeletek összevonásáról folytatott többéves vitában az idei első – január 11-i kormányülés hozta meg a fordulópontot. Bár az ülésen történteket mind a mai napig meglehetős homály fedi, az azt követő hírek arról számolnak be: miután a kormány megtárgyalta a hitelintézetekről és az értékpapírokról szóló törvénytervezetek koncepcióját, a pénzügyminiszterrel egyetértésben döntött az Állami Bank-, [...]

A pénzügyi felügyeletek összevonásáról folytatott többéves vitában az idei első – január 11-i kormányülés hozta meg a fordulópontot. Bár az ülésen történteket mind a mai napig meglehetős homály fedi, az azt követő hírek arról számolnak be: miután a kormány megtárgyalta a hitelintézetekről és az értékpapírokról szóló törvénytervezetek koncepcióját, a pénzügyminiszterrel egyetértésben döntött az Állami Bank-, Biztosítás-, és Értékpapírfelügyeletek összevonásáról. Az ülésről kiadott hivatalos tájékoztatóban azonban ennek még nyoma sincs, az szűkszavúan csupán annyit közöl: “a felügyeletek jogkörét szélesíteni kívánja a kormány, és a két törvényben számos olyan rendelkezés lesz, amelyek a pénzintézetek és értékpapír-forgalmazók megbízható, kiegyensúlyozott működését segítik”.

Az ezt követő időszakban az Állami Biztosításfelügyelet kiesik a “pikszisből”: továbbra is önálló maradhat. [Az már csak érdekesség, hogy az Ábif elnökének kinevezése csupán egy évre, az “új pénzintézeti (sic) törvény hatálybalépéséig” szól.] Hivatalosan az augusztus 29-i kormányülést követően jelenik meg az Állami Pénz- és Tőkepiaci Felügyelet neve, amikor a kormány dönt a pénzügyi törvénycsomagok sürgősségi beterjesztéséről. Ebben már az áll, hogy “a pénz és tőkepiacok felügyeletét egy – az Állami Bankfelügyelet és az Állami Értékpapír és Tőzsdefelügyelet összevonásával létrejövő egységes felügyeleti hatóság látja el, amely a kormány felügyelete alatt működik.”