LONDONI TANULMÁNY A MOBILJÖVŐRŐL – Határok nélkül

Az idei esztendő fordulópontot hozhat a mobiltelefóniában. A Frost & Sullivan nevű londoni nemzetközi marketing-tanácsadó cég szakértőinek legfrissebb jelentése szerint a digitális hálózat mérete és a hozzá kapcsolódó készülékek száma várhatóan először 1996-ban haladja majd meg az analógét.

Ha beválnak a jóslatok, amelyek szerint 1995-1997 között két- és félszeresére nő a fogyasztók száma s az ezredfordulón 58 millióan szaladgálnak majd a Földön digitális mobilkészülékekkel a fülükön, akkor nincs kétség afelől, hogy robbanásszerű változások előtt áll ez a szakma. Az e téren legelőbbre tartó skandináv államokban máris megkezdődött az analóg mobilkészülékek életgörbéjének hanyatlása. A piac összeomlása a következő években lesz igazán látványos, amit csak felgyorsíthat az értéknövelt szolgáltatások – mint például a fax, az adatátvitel – választékának és kapacitásának gyors növekedése.

A verseny szempontjából még vagy két évig Svájc lesz az a sziget Európában, ahova az állami monopólium őrbástyája nem engedi be a független szolgáltatókat. Hogy a tanácsadók miért épp két évet adnak az utolsó bástyának az összeroppanásig, az a tanulmányból nem derül ki. Feltehetően a távközlési piac közelgő felszabadítása, az európai gazdasági egységesülés megállíthatatlannak látszó folyamata lehet a becslés hátterében. Ezt a feltételezést támasztja alá az a megjegyzés is, miszerint az Európa Bizottságban egyre több híve van a mobiltávközlési piac minél teljesebb liberalizálásának – az EU illetékesei érezhetően egyre nagyobb nyomást gyakorolnak e téren a tagországok kormányaira.

Mielőtt a londoni tanulmány a GSM-piac részletes elemzésébe fogna, megállapítja, hogy az 1800-as megahertzen induló DCS-rendszer egy ideig nem lesz igazi versenytársa a 900 megahertzen működő GSM-nek. Annak okát, hogy az új szolgáltatás terjedési sebessége jóval alatta marad majd a GSM-ének, a szakértők a GSM-piac rohamos telítődésében és a fogyasztói elégedettségben látják. Noha Svédországban, Hollandiában és Olaszországban már komolyan foglalkoznak a működési engedélyek kiadásával, némi sikerre legfeljebb a sűrűn lakott településeken számíthatnak a szolgáltatók.

A GSM világpiacának jövedelmezőségét vizsgálva a szakértők szerint a szolgáltatásból származó bevételek tavaly elérték a 8,80 milliárd dollárt. Az éves növekedési ütem a jövőben valószínűleg valamelyest csökken, de a bővülés így is “egészséges” mértékű lesz: a bevételek az ezredfordulón 32,70 milliárd dollár körül alakulnak. A mobilhálózati berendezésekből származó bevételi csúcs az idén 1,74 milliárd dollár. A hálózatépítési Iáz az év vége felé mind a 900-as, mind az 1800-as rendszerben kissé alábbhagy, ezért a bevételek sem emelkednek túlságosan meredeken tovább. A visszaesés viszonylagossága elsősorban annak köszönhető, hogy bár az új hálózatok építésébe kisebb lelkesedéssel fognak, mint az előző időszakban, a már meglévő kapacitások bővítését a felhasználói forgalom megbízhatóan állandó növekedése ösztönzi. Ami a készülékek eladásából származó bevételeket illeti, becslések szerint ez az idén elérheti a 3,52 milliárd dollárt-ez 12,7 millió készülék eladását jelenti. A szakértők úgy látják, hogy az ezredfordulóig ezek a bevételek rohamosan zuhannak majd, aminek okát főként az analóg készülékek árának csökkenésében jelölik meg, s természetesnek tartják, hogy ez a csökkenés magával rántja a digitális készülékek piacát is.

A digitális hálózatépítésben kevés a szállító; abszolút fölényben van az Ericsson, a Motorola és a Nokia alkotta triumvirátus. Együttesükben is az Ericssoné a vezető szerep, mivel a piac több mint felét a kezében tartja. A készülékek világpiacának egyharmada a Motoroláé, a másik kétharmadon főleg a Nokia és az Ericsson osztozik, de számottevő a Siemens és az Alcatel részesedése is. A Frost & Sullivan munkatársai arra figyelmeztetnek, hogy a piacra bármikor berobbanhatnak a japán készülékgyártók is, ami akár teljesen átrajzolhatja az eddigi piaci térképet.

A digitális távközlés a következő tíz esztendőben bizonyosan tömegessé válik, és észrevétlenül leomlanak a falak a vezetékes és a drót nélküli távközlés között. A hagyományos telefóniának és az adatátvitelnek egy olyan, egyelőre beláthatatlan lehetőségekkel kecsegtető jövőképét vázolják fel az angol kutatók, amelyet valószínűleg ők is csupán a számítógépek virtuális világába álmodtak bele. De hogy az univerzális telefónia felé vezető lépcsők már megszámlálhatók, azt jelzi: a tanulmány további részletei iránt érdeklődők a telekommunikáció bármilyen eszközén utolérhetik a szakértőket.