KÉTSZÍNŰ SZÁZFORINTOS

Új százforintos pénzérmét bocsátott ki hétfőtől a Magyar Nemzeti Bank. A kétszínű (bicolor) érmét elsősorban a 100 forintos bankjegyek pótlására szánják, amelyeket a jegybank várhatóan az év végétől fokozatosan kivon a forgalomból. Czirják Sándor alelnök szerint a váltás fő oka az volt, hogy a forgalomban lévő aranysárga színű 100 forintos érmék könnyen összetéveszthetők a 20 [...]

Új százforintos pénzérmét bocsátott ki hétfőtől a Magyar Nemzeti Bank. A kétszínű (bicolor) érmét elsősorban a 100 forintos bankjegyek pótlására szánják, amelyeket a jegybank várhatóan az év végétől fokozatosan kivon a forgalomból. Czirják Sándor alelnök szerint a váltás fő oka az volt, hogy a forgalomban lévő aranysárga színű 100 forintos érmék könnyen összetéveszthetők a 20 forintossal. Az érme mellett szólt ugyanakkor az is, hogy – bár előállítása némileg drágább – élettartama a bankjegyekkel ellentétben lényegében végtelen. A tervek szerint az ezred fordulóig több száz millió darab bicolor érmét bocsátanak ki. A mintegy 40 millió darab aranysárga százas forgalomban marad, ezek esetleges kivonásáról később döntenek.

1997-ben egyébként újabb bankjegycímletek kibocsátására is számítani lehet: elsőként a tízezer forintos, majd várhatóan a jövő év második felében a kétszáz forintos bankjegyek is megjelennek.

Címkék: Hetilap: Röviden