EURÓPAI UNIÓ – Elvetett nagyberuházások

Az Európai Bizottság továbbra is elszántan kitart minden olyan, korábban meghirdetett akció folytatása mellett, amely hozzájárulhat az Unió foglalkoztatási helyzetének javításához – szögezte le Jacques Santer szóvivője, miután a tagországok pénzügyminiszterei újólag elutasították azon kezdeményezését, hogy egymilliárd ecu pótlólagos közösségi forrás bevonásával adjanak lökést a transzeurópai közlekedési hálózat munkahelyeket is teremtő fejlesztéséhez. A miniszterek – [...]

Az Európai Bizottság továbbra is elszántan kitart minden olyan, korábban meghirdetett akció folytatása mellett, amely hozzájárulhat az Unió foglalkoztatási helyzetének javításához – szögezte le Jacques Santer szóvivője, miután a tagországok pénzügyminiszterei újólag elutasították azon kezdeményezését, hogy egymilliárd ecu pótlólagos közösségi forrás bevonásával adjanak lökést a transzeurópai közlekedési hálózat munkahelyeket is teremtő fejlesztéséhez.

A miniszterek – az idén már sokadszor, de a jelek szerint egy jó időre ezúttal végleg – azzal vetették el a bizottsági elnök által presztízskérdésként is szorgalmazott forrásbővítést, hogy a hálózatok fejlesztését célzó nagyberuházások eddig sem forráshiány miatt, hanem tervezési, kivitelezési anomáliák következtében haladnak vontatottan.

Az Essenben jóváhagyott forgatókönyv szerint 14 európai projektnek kellene előrehaladnia. A pénzügyminiszterek által elégségesnek ítélt keret valójában kilenc, már valóban folyamatban lévő beruházás finanszírozását célozza. Az újabb kezdeményezés azonban a függőben lévő vagy meg sem kezdett további öt transzeurópai útvonal kivitelezésén kívánt érdemben lendíteni, és brüsszeli megítélés szerint újabb ráfordítások híján egyelőre nem is tűnik biztosítottnak ezek előrehaladása.

Címkék: Hetilap: Gazdaság